Dve učenice osovojile 17 diploma

Marija Dimitrijević i Sofija Bojović učenice Prve osnovne škole Kralja Petra II u Užicu, za samo jednu školsku godinu osvojile su čak 17 diploma.

Izvor: B92

Nedelja, 13.05.2012.

19:24

Default images

Nakon uspeha na opštinskim i okružnim takmičenjima, uspele su da osvoje i podele prvo mesto iz fizike na republičkom nivou.

Osim ove nagrade njih dve dele isto odeljenje, školsku klupu i svakodnevicu.

"Nas dve smo najbolje drugarice i družimo se već od prvog razreda i svaki put vežbamo zajedno, dolazimo jedna kod druge kući, malo se igramo, ali i vežbamo", kaže Marija Dimitrijević - učenica 6. razreda Prve osnovne škole Kralja Petra II Užice.

"I tako kad jednoj nije jasno, druga joj objasni i tako se dopunjavamo nekako. I zbog tih takmičenja naše prijateljstvo je jače", kaže Sofija Bojović - učenica 6. razreda Prve osnovne škole Kralja Petra II Užice.

Njihov nastavnik fizike Ivan Žunić kaže da je ovaj uspeh veliki, s obzirom na konkurenciju od 80.000 učenika, koji su se širom Srbije nadmetali na opštinskom, okružnom i konačno republičkom nivou.

"Jako je velika uloga osnovnog obrazovanja, naravno osnovne škole i fundamentalnih nauka fizike i matematike, pre svega, biologije, hemije u srednjem školovanju, a kasnije i na fakultetu, jer deca u osnovnoj školi zavole taj predmet, stvori se ljubav prema tom predmetu i kasnije, znači u srednjoj i na fakultetu samo ga nadograđuju", kaže Ivan Žunić - nastavnik fizike.

A da je osnovno obrazovanje najbolji temelj za velike uspehe u daljem životu potvrdio je direktor škole Vladan Čumić, koji kaže da su đaci te užičke škole uspešni i van Srbije.

"Pa evo Stiv Tešić, Stojan Tešić, koji je dobio oskara na američkoj Akademiji. Dosta poznatih ličnosti je takođe završilo ovu školu", kaže Vladan Čumić - direktor Prve osnovne škole Kralja Petra II Užice.

Među njima su i akademik Lubomir Simović, naučnik LJubomir Stojanović, ali i Radomir Antić, Olivera Jevtić i mnogi drugi. Možda će se toj listi poznatih i uspešnih pridružiti i Marija i Sofija, čije drugarstvo, deljenje uspeha i želja za znanjem može biti pravi primer mladima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: