Povratak kragujevačke fotografije

Pored prvog pozorišta, novina, apoteke, i sudbina prvog fotoaparata vezuje se za Kragujevac, a fotografi kažu da nastavljaju tradiciju Anastasa Jovanovića.

Izvor: B92

Nedelja, 13.05.2012.

11:49

Default images

On je pionir srpske fotografije, a fotografi žele da kragujevačku fotografiju da vrate na scenu.

Ljubav prema fotografiji u Foto klub "Apolo" dovela je ljude najrazličitijih zanimanja. Među njima je i pravnica Kristina Popadić, koja učešće u radu kluba vidi kao priliku da unapredi svoje veštine.

"Ja sam svoj prvi fotoaparat dobila u srednjoj školi i onda, znate već, kao i svi, malo škljocamo, fotografišemo razne stvari. Mene najviše privlače pejzaži i portreti, preciznije porterti dece", kaže Kristina Popadić, pravnica.

Carinik Dragan Milenković više od dvadeset godina beleži prizore sa ulica. Prešavši put od analognog do digitalnog, kaže da je moderna tehnologija omogućila lakši rad i dodaje da fotografija može da bude dobra samo ako je ispunila svrhu.

"Samim klikom na aparat dobijate sliku, rezultat je tu ispred vas. U "Fotošopu" se samo prebaci slika, možda obradi, i to je to. Fotografija ne košta ništa dok se ne stavi na papir", rekao je Dragan Milenković, carinik.

Jedinstvenu priliku da uče, i to od najboljih, kragujevački zaljubljenici u fotografiju su imali upravo ovog vikenda na festivalu "Fotorama". Pre svega, da treba da uspore i da stvari isključivo posmatraju iz sopstvene perspektive, kaže za B92 fotograf časopisa "Nacionalna Geografija" Fric Hofman.

"Veliki je broj fotografa u svetu i moraš po nečemu da se izdvojiš. Za mene, to je bila Kina. Otišao sam tamo i to je bilo moje ključno iskustvo kada je u pitanju razvoj moje fotografije. Imao sam nešto što je "Nacionalna geografija" želela", kaže Fric Hofman iz "Nacionalne geografije"

Foto klub "Apolo", osnovan je pre dve godine, a do sada je, prema rečima predsednika kluba Marka Stamatovića, organizovao preko 40 izložbi i više od sto predavanja velikana fotografije.

"Devedeset odsto fotografija koje vidite ovde na ovoj izložbi su ljudi koji su počeli da rade pre dve godine. Ovde su fotografije vrhunskih fotografa i amatera, a razlika je jako mala. Čim se radi, rezultata mora da bude", rekao je Marko Stamatović iz foto kluba "Apolo".

Malo je poznato da se prvi fotoaparat u Srbiji nalazio upravo u gradu na Lepenici. Kako poručuju iz foto kluba "Apolo", želja im je da nastave tradiciju prvog srpskog fotografa Anastasa Jovanovića i da se nadaleko poznata kragujevačka škola fotografije vrati na scenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: