Kina: Ne spremamo se za rat

Kina negira da je povećala borbenu gotovost vojske zbog teritorijalnog spora sa Filipinima u Južnom kineskom moru, koji traje već više od mesec dana.

Izvor: B92

Subota, 12.05.2012.

13:47

Default images

Sukob je nastao prošlog meseca kada je filipinski vojni brod pokušao da uhapsi kineske ribare u blizini Skarborou plićaka, koje obe strane smatraju delom svoje teritorije.

Njima su u pomoć pritekli kineski patrolni čamci koji se od tada nalaze naspram filipinskih brodova obalske straže u tom regionu, oko 230 kilometara udaljenom od glavnog filipinskog ostrva Luzon.

U pat poziciji obe strane prisustvom svojih brodova nastoje da pokažu da je ta oblast plićaka sa kamenim hridima pod njihovim suverenitetom.

Kinesko ministarstvo odbrane je danas negiralo da se vojne jedinice pripremaju za rat i pored upozorenja državnih medija da je Kina spremna za borbu kako bi se okončala pat pozicija.

"Izveštaji da su vojni region Guangdžoua, flota Južnog kineskog mora i druge jedinice stavljene u stanje pripreme za rat su netačne", objavilo je ministarstvo u kratkom saopštenju postavljenom sinoć na zvanični sajt.

Vojni region Guangdžoua u južnoj Kini odgovoran je za tu oblast. U saopštenju se ne navodi izvor izveštaja, ali su se na kineskim blogovima pojavile informacije da je Kina naredila nekim jedinicama da dignu pripravnost na drugi nivo, od četiri stepena priprema za rat.

Kina tvrdi da je njeno praktično celo Južno kinesko more, gde se veruje da postoje ogromna nalazišta nafte i gasa. Filipini kažu da je plićak u okviru njihove ekskluzivne ekonomske zone.

Juče je oko 300 demonstranata protestovalo ispred kineske ambasade u Manili zbog "nasilničkog ponašanja" Pekinga.

Kineski građani su odgovorili održavanjem manjih protesta ispred filipinske ambasade u Pekingu, juče i danas, ali ih je policija brzo suzbila ne dozvoljavajući veća okupljanja.

Danas je jedan kineski državni list optužio Filipine da podstiču nacionalizam, ali je i dodao da je konflikt u Južnom kineskom moru moguć.

"Nacionalizam izgleda da odjekuje gde god da idete oko Južnog kineskog mora. Filipini se ističu takvim ponašanjem. Ostaje moguće da će doći do vojnog sukoba u Južnom kineskom moru i ako do toga dođe, Kina će svakako preduzeti odlučnu akciju", napisao je u uvodniku list na engleskom "Global tajm".

Bruneji, Vijetnam i Malezija takođe pretenduju na delove tog mora i ostrvlja, što već decenijama te vode čini jednim od mogućih žarišta vojnih sukobljavanja.

Zvanična kineska agencija Sinhua kasno sinoć je zatražila od Filipina da pregovaraju o pronalaženju diplomatskog rešenja spora. Kina je, inače, obustavila turističke posete svojih građana Filipinima, a vlasti iz Manile kažu danas da su carinske vlasti Kine zaustavile uvoz voća s Filipina zbog navodne zaraženosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: