Skoplje: Kamenicama na zgradu vlade

U nekoliko makedonskih gradova Albanci protestovali zbog policijske akcije "Monstrum". Razbijeni prozori na zgradi vlade. Protesti najavljeni i za danas.

Izvor: B92

Petak, 11.05.2012.

10:23

Default images

Šest policajaca i dvojica predstavnika medija su povređeni, saopštilo je MUP Makedonije. Kako javlja dopisnik B92, svi su zadobili lakše telesne povrede.

Protesti Albanaca koji su trajali od 13.30 do 16 sati nisu bili uredno prijavljeni u policiji, a demonstranti su polomili osam prozora na zgradi vlade.

Oni su i demolirali autobusku stanicu koja se nalazi u neposrednoj blizini i kamenjem povredili šest policajca i jednog televizisjkog snimatelja, kao i jednog novinara Internet portala, koji je bio napadnut.

Kako javljaju lokalni mediji, na protestu u makedonskoj prestonici bili su uglavnom mladi ljudi. Zabeleženo je nekoliko manjih incidenata, kamenicama su razbijena dva prozora na zgradi vlade, a demolirana je i jedna autobuska stanica.

Pokušaj demonstranata da uđu u zgradu jake policijske snage su brzo sprečile. Ozbiljnijeg sukoba nije bilo.

Makedonski "Kurir" javlja i da je bilo pokušaja napada na jednu novinarsku ekipu.

Okupljeni su uzvikivali "Mi nismo teroristi, mi smo Muslimani", "UČK", "Velika Albanija", a nosili su transparente "Muslimani nisu teroristi", "Priština, Tirana - etnička Albanija". Takođe, bilo je i transparenata protiv makedonske vlade i premijera Nikole Gruevskog, koga nazivaju "teroristom" i "četnikom" dok policajcima dobacuju "ubice, ubice".
(Foto: Tanjug)
Na transparentima koje nose piše i da su za petostruko ubistvo krivi "Srbi i Makedonci".

Kako javlja makedonski list "Dnevnik", protest je počeo kao miran, ali je postao nasilan kada je nekoliko Albanaca počelo da baca kamenice na zgradu Vlade, na kojoj su razbijena stakla. Prema pisanju istog lista, ispred zgrade suda i vlade je veliko policijsko obezbeđenje, a broj demonstranata je iz trena u tren rastao.

Demonstranti tvrde da su se sami organizovali preko socijalnih mreža i novinarima su podelili saopštenje u kojem se navodi da protestuju zbog uvreda na račun albanskog naroda muslimanske veroispovesti.

Oni takođe traže od policije da, kako kažu, pronađu prave ubice petorice mladih Makedonaca 12. aprila kod Smiljkovskog jezera kod Skoplja.

Sem u Skoplju, protesti su bili i u Tetovu, Gostivaru, a najavljeno je da će ih biti i u Strugi, Debru i Kičevu.

Bilo je najavljeno da će u petak, nakon molitve u džamijama, u sedam gradova Makedonije održati protesti pripadnika albanske muslimanske zajednice.

Pozivi na uzdržanost

(Foto: Tanjug)
Poziv na današnje protete došao je putem društvenih mreža u Makedoniji. Međutim, na istim društvenim mrežama pojavili su se i pozivi Makedonaca na kontraprotest koji bi trebalo da se održi u subotu ispred zgrade vlade u Skoplju u 13 sati. Organizator tog protesta nije poznat, ali se kao cilj navodi sprečavanje širenja radikalnog islama u Makedoniji. Takođe, učesnici su pozvani da ne prave incidente.

S druge strane, premijer Makedonije Nikola Gruevski apelovao je na građane koji nameravaju da učestvuju na današnjem mitingu protiv policijske akcije "Monstrum" da ne potpadnu pod uticaj manipulacija i da postupaju u saglasnosti sa zakonima u državi. On je rekao i da svako ima pravo na proteste u demokratskoj zemlji, ali da bi oni koji protestuju morali da se ponašaju savesno.

“Makedonija je multietnička i multikonfesionalna država. Živimo zajedno i produžićemo i dalje da živimo zajedno”, dodao je on.

I koalicioni partner vladajuće VMRO-DPMNE, partija Alija Ahmetija Demokratska unija za integraciju, apelovala je na sve učesnike današnjih protesta najavljenih preko društvenih mreža da izraze svoj stav, ali na dostojanstven, miran i demokratski način.

Takođe, na miran protest apelovala je i američka ambasada u Makedoniji.

Direkcija briše lažne naloge na društvenim mrežama

Zbog pozivanja na nasilne proteste, direkcija za zaštitu ličnih podataka Makedonije saopštila je danas da će, u skladu s nadležnostima, brisati lažne profile pojedinaca i grupa sa Fejsbuka i podnositi krivične i prekršajne prijave zbog zloupotrebe ličnih podataka.

Saopštenje Direkcije objavljeno je samo nekoliko sati uoči protesta makedonskih Albanaca zbog policijske akcije "Monstrum" pokrenute posle petostrukog ubistva u blizini Skoplja 12. aprila.

Direkcija poziva građane da korektno koriste društvene mreže, a ne za organizovanje protesta koji pozivaju na nasilje i rušenje državnog reda i poretka i kao sredstvo za pozivanje na versku, nacionalnu ili rasnu netrpeljivost i mržnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: