Gromobrani opasniji od Vinče

Novi zaplet u svojevrsnom "srpskomnuklearnom rašomonu”. Na videlo isplivala kudikamo opasnija pretnja – radioaktivni gromobrani koji nisu propisno uskladišteni.

Izvor: B92

Subota, 12.05.2012.

23:25

Default images

"Mi smo novinarima rekli da je neophodno uvesti red i kontrolu nad sakupljanjem i skladištenjem radioaktivnih gromobrana po Srbiji. Ukoliko se ovako nastavi, uskoro nećemo znati koliko je radioaktivnih gromobrana ostalo i gde su skinuti, pošto nigde nisu prijavljeni. Neka mi niko ne kaže da se to odavno ne zna", kaže dr Jagoš Raičević, v. d. direktora JP NOS.

"Nažalost, sada je jedna, odranije poznata informacija, dobila prizvuk obračuna s firmama koje se time bave, što bi trebalo da bude naše najbliže okruženje – Institut „Vinča”–što apsolutno nije tačno. Želim da naglasim da nije reč ni o kakvom skretanju pažnje s „prekomernog ozračivanja”i koječemu što je na kraju dovelo do formiranja komisije koja treba da ispita slučaj, a tiče se merenja 19. aprila", kaže v.d. direktor Nuklearnih objekata Srbije.

Raičević objašnjava da je najveći deo radioaktivnog otpada u Srbiji smešten (H2) i razbacan (H1) u postojećim hangarima o kojima vodi računa JP „Nuklearni objekti Srbije”.

"Upravo zbog sređivanja postojećeg stanja država je i formirala JP „Nuklearni objekti Srbije”. Za ostalo se morate obratiti nekom drugom", kaže Raičević.

Raičević kaže da je "uvek pretnja ako imate radioaktivni materijal van kontrole, nemate evidenciju šta i koliko, nemate odgovarajuće uslove za to, mesto nije vidno obeleženo itd".

"Zračenje jednog gromobrana može biti sto miliona puta veće od onog koje smo imali prilikom merenja na reaktoru RA. Ako to uporedimo sa „događajima” koji su doveli do pažnje javnosti, šta smo dobili?", objašnjava Raičević-

On je još jednom ponovio da 19. aprila, kada je navodno petoro zaposlenih ozračeno, nije bilo prekomernog ozračivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: