Pirati opet otimaju brodve

Pitari ponovo aktivni. Grčka brodska kompanija saopštila danas da su njen tanker, sa 135.000 tona sirove nafte, oteli pirati dok je plovio Arabijskim morem.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.05.2012.

11:24

Default images

Tanker MT Smirni, koji je plovio pod liberijskom zastavom, otet je u četvrtak u 13 časova po srednjoevropskom vremenu posle napada pirata, navela je kompanija "Dinakom tankers menadžment".

"Nikakvu komunikaciju nemamo sa brodom otkad je isplovio i sve relevantne službe su obaveštene o otmici", saopštio je Dinakom.

Kompanija nije saopštila odakle je tanker isplovio, kao ni njegovu odrednicu, ali su kenijske vlasti saopštile da je brod isplovio iz Turske i da je trebalo da se usidri na somalskoj obali, prenele su agencije.

Na društvenoj mreži pomorske industrije navedeno je da je reč o jednom od četiri napada pirata u poslednjih nekoliko dana na brodove koji prolaze Arabijskim morem, posle privremenog zatišja u aktivnosti gusara.

Dobro naoružane piratske bande, iz svojih baza u Somaliji, krstare celim Indijskim okeanom u potrazi za brodovima, koje potom otimaju i traže milionske iznose za njihovo oslobađanje.

Morska ruta pored somalske obale zato se smatra najopasnijom na svetu. Samo u prošloj godini je zabeleženo 230 napada pirata.
Evropska unija je od 2008. rasporedila između pet i 10 stalnih brodova duž somalske obale, kao pratnju brodovima koji prevoze humanitarnu pomoć, ali i za odbijanje napada pirata na komercijalna plovila.

Šefovi diplomatija EU u martu su se saglasili da misiju "Atalanta" produže do 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: