EU: Lideri pozdravili pobedu Olanda

Evropski lideri pozdravili su pobedu Fransoa Olanda na predsedničkim izborima u Francuskoj i podržali njegov plan za novu zajedničku strategiju rasta privrede.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 06.05.2012.

21:49

Default images

Socijalista Oland je, u okviru predizborne kampanje, pozvao na nove pregovore o fiskalnom paktu evrozone i mera štednje.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo čestitao je Olandu pobedu na izborima i rekao da deli njegov cilj - oporavak evropske privrede.

"U lično ime i u ime Evropske komisije, srdačno čestitam Fransoa Olandu ovu značajnu pobedu", naveo je Barozo u saopštenju.

"Znam da mogu da računam na uverenja i lično angažovanje Fransoa Olanda u vezi s napretkom evropskih integracija", rekao je Barozo.

Ističući da je oporavak evropske privrede radi ostvarenja trajnog rasta zajednički cilj, predsednik EK je dodao: "Moramo da pretvorimo ove namere u konkretna dela".

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je, u telefonskom razgovoru, Olandu na pobedi i pozvala ga je u Berlin, izjavio je Olandov pomoćnik Pjer Moskovisi, preneo je AFP.

Berlin se najviše protivio merama koje bi mogle da ugroze čvrstu nameru bloka da smanji deficit, a Merkelova je podržala kandidaturu Nikole Sarkozija za još jedan predsednički mandat.

Moskovisi izjavio je da će novoizabrani predsednik Francuske prihvatiti poziv nemačke kancelarke "ubrzo posle inauguracije".

Predsednik Evropskog parlamenta, nemački socijalista Martin Šulc, i lider nemačkih opozicionih socijaldemokrata Zigmar Gabrijel, ocenili su da je pobeda Fransoa Olanda na predsedničkim izborima u Francuskoj "od ključnog značaja za Evropu".

Šulc i Gabrijel su, u zajedničkom pismu, ocenili da će Francuska, sa Olandom na čelu, "znatno doprineti stvaranju snažnog podsticaja ostvarenju rasta i otvaranju radnih mesta u Evropi, zajedno s nužnim merama za konsolidaciju nacionalnih budžeta."

"To će biti značajan doprinos prevazilaženju krize u evropskoj ekonomiji", ocenila su dvojica lidera.

I šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele nazvao je pobedu socijaliste Olanda "istorijskim događajem" i najavio "blisko partnerstvo" dveju zemalja.

"Ne sumnjam da ćemo uspeti da odgovorimo na zajedničke izazove", rekao je Vestervele novinarima, pošto je odlazeći predsednik Francuske Nikola Sarkozi, koga je podržala nemačka kancelarka Angela Merkel, priznao poraz na izborima.

"Uveren sam da će francusko-nemačko prijateljstvo biti još više učvršćeno", kazao je Vestervele i dodao da je Evropa najefikasnija kada njene dve najsnažnije ekonomije stoje zajedno.

Čestitke Olandu uputio je i britanski premijer Dejvid Kameron, koji se u telefonskom razgovoru založio za jačanje francusko-britanskih odnosa.

Kameron i Oland su izrazili zadovoljstvo zbog predstojeće saradnje i jačanju već čvrstih veza koje postoje između Velike Britanije i Francuske, navedeno je u saopštenju iz Kameronovog kabineta.

Belgijski premijer Elio di Rupo, jedan od retkih socijalista na vlasti u Evropi i jedini evropski lider koji je podržao Olanda tokom predizborne kampanje, uputio je "toplu čestitku" Olandu i obećao da će s budućim francuskim predsednikom tesno sarađivati kako bi u Evropi ponovo bio ostvaren privredni rast.

Di Rupo je poručio da se zalaže za "nužnu budžetsku disciplinu na evropskom nivou koja bi bila praćena ambicioznom strategijom rasta, u korist svih Evropljana", navedeno je u saopštenju iz premijerovog kabineta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: