Olandove pristalice slave u Parizu

Na pariskom trgu Bastilja proslava socijalista pretvorila se večeras u veliku žurku, na kojoj se slavi trijumf Fransoa Olanda.

Izvor: Beta

Nedelja, 06.05.2012.

20:59

Default images

"Sarko, gotovo je!" uzvikivalo je više desetina hiljada okupljenih ljudi odlazećem predsedniku Nikoli Sarzoziju, čekajući dolazak Fransoa Olanda i njegov pobednički govor.

Šampanjac je potekao, a crveni dim od ispaljenih raketa se izvio iznad trga kada se Olandovo lice pojavilo na džinovskim ekranima, instaliranim u blizini tribine na kojoj novoizabrani predsednik treba da održi govor, po dolasku iz svog rodnog Tila.

"Jelisejska palata je naša!", "Pobedili smo, pobedili smo!", uzvikivala je masa kada je čula da je Nikola Sarkozi izgubio na predsedničkim izborima.

Mnogi su pravili paralelu između 1981. godine, kada je socijalistički kandidat Fransoa Miteran održao pobednički govor na trgu Bastilje, nakon što je pobedio konzervativnog predsednika Valerija Žiskar D'Estena.

"Znam da se ništa neće fundamentalno izmeniti, ali će biti više tolerancije, više humanosti, manje stigmatizacije i jedno miroljubivije društvo", smatra 27-godišnji profesor Žilijen Ofre.

Muzika je odjekivala trgom i grupe mladih i starih su spontano plesale, dok su neki mahali zastavama Komunističke partije.

Mnogi mladi su nosili majice na kojima piše "Gubi se idiote jedan!", što je asocijacija na reči koje je Sarkozi izgovorio jednom čoveku koji je odbio da se rukuje sa njim.

Amin Fahmi, zaposlen u jednom pariskom hotelu a poreklom iz severne Afrike, našalio se i rekao da je Oland pravo francusko prezime, za razliku od prezimena Sarkozi koje je mađarsko.

Fahmi je ispričao da je 20 puta privođen u Marseju samo zato što liči na "stranca" u Francuskoj i dodao da je Sarkozi "napravio razlike i podele, što će se promeniti".

Didije Stefan (70), umetnik po struci, uveren je da će Oland "naterati Evropu da se promeni".

Slične emocije ispoljavane su i u drugim gradovima Francuske. Na centralnom trgu u Renu je na fasadi jedne zgrade bila okačena parola "Levica, Drugi čin. Fransoa se vratio".

Prema procenama francuskog ministarstva unutrašnjih poslova, nakon 95,63 odsto prebrojanih listića, na današnjim predsedničkim izborima u Francuskoj Fransoa Oland je osvojio 51,62 odsto glasova a Nikola Sarkozi 48,38 odsto.
Foto: Beta
Pobedu na izborima, Olandu je kao prvi strani zvaničnik čestitao premijer Belgije Elio di Rupo koji je izrazio zadovoljstvo što će sa njim sarađivati.

Olandu su pobedu čestitali i bivši francuski premijer iz redova socijalista Loran Fabius, kao i liderka ekologa Sesil Diflo koja smatra da je ovo "šansa za Francusku, ekologiju, socijalnu pravdu i demokratiju".

Prema politikologu Stefanu Rozesu, za Sarkozija je ovo "veoma težak poraz od kandidata bez državničkog iskustva".

Oland je tek drugi predsednik iz redova socijalista od osnivanja Pete republike 1958. godine nakon Fransoa Miterana (1981-1995).

Sarkozi je drugi predsednik koji je poražen nakon prvog mandata, nakon Valeri Žiskar d'Estena 1981. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: