Francuska: Do 17h glasalo 72 odsto

U drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj do 17 sati na birališta je izašlo 71,96 odsto glasača, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor: Beta

Nedelja, 06.05.2012.

00:14

Default images

Pre dve nedelje, do 17 časova je za predsednika države glasalo 70,59 birača, preneo je AFP. U prvom krugu predsedničkih izbora na kraju izbornog dana konačan odziv birača je iznosio 79,47 odsto.

Oba predsednička kandidata, aktuelni predsednik i kandidat desnog centra za novi mandat Nikola Sarkozi i predstavnik Socijalističke partije Fransoa Oland, glasali su do podneva u Parizu i Tulu.

Oland, koji prema anketama važi za favorita, priznao je da je protekle noći slabo spavao, dok Sarkozi nije dao nikakvu izjavu napuštajući glasačko mesto.

Do podne je glasalo 30,66 odsto glasača, što je veća izlaznost nego u prvom krugu u isto vreme kada ih je glasalo 28,29 odsto, pokazuju podaci francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ova izlaznost u 12 časova po lokalnom vremenu je ipak niža nego za vreme predsedničkih izbora 2007. godine, kada su se glasači izuzetno mobilisali, i u isto vreme tada je glasalo 34,11 odsto glasača.

Poslednje prognoze pokazuju da bi mogao da dobije podršku oko 52,5 odsto birača, dok Sarkozi može da računa na oko 47,5 odsto glasova, što znači da se razlika između njih dvojice smanjila na najniži nivo od početka kampanje.

Procene rezultata bi strani mediji mogli da objave i ranije, kao što je to bilo tokom prvog kruga 22. aprila.

Pravo glasa ima 46 miliona birača.

Biračka mesta biće otvorena do 20 sati.
Sarkozi glasa (Beta)
U prvom krugu Fransoa Oland (57) je vodio sa 28,63 odsto glasova i već mesecima je ispred Sarkozija i za drugi krug.

Velika nepoznanica izbora biće kome će otići glasovi Marine le Pen, vođe ekstremne desnice koja je ostvarila istorijski rezultat u prvom krugu sa 17,9 odsto glasova, i, u nešto manjoj meri, gde će otići glasovi centra Fransoa Bajrua (9,1 odsto).

Marin Le Pen nije podržala ni jednog kandidata i rekla da će ubaciti beli listić, dok je Bajru rekao da će glasati za Olanda.

Rezultat izbora će uticati na borbu protiv dužničke krize, ostanak francuskih vojnika u Avganistanu i način na koji će Francuska vršiti vojni i diplomatski uticaj u svetu.

Više fotografija sa predsedničkih izbora u Francuskoj pogledajte u našoj Galeriji

Čovek umro posle glasanja

Francuz od 86 godina umro je jutros pošto mu je pozlilo nakon što je u mestu u blizini Liona glasao u drugom krugu predsedničkih izbora, saopštile su lokalne vlasti.

Nesrećni čovek se srušio čim je ubacio listić u glasačku kutiju, u malom mestu Žu nedaleko od Liona, na istoku Francuske, prenela je agencija Frans pres.

I pored brze intervencije hitne pomoći, reanimacija je bila bezuspešna i on je preminuo, a birači su upućeni na drugo glasačko mesto.

U međuvremenu, još dvema osobama je pozlilo u istom regionu i one su hospitalizovane, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: