"Povratak degolovskoj istoriji"

Izborom Fransoa Olanda za predsednika ne treba očekivati veći zaokret u politici Pariza prema Srbiji, rekao je bivši ambasador Srbije u Parizu Predrag Simić.

Izvor: B92

Nedelja, 06.05.2012.

21:29

Default images

Francuska se vratila svojoj republikanskoj tradiciji i verovatno svojoj degolističkoj istoriji", kaže Simić, koji je i profesor FPN.

"Pobedom Fransoa Olanda Francuska se vratila kući s izleta koji je napravila u neoliberalizam tokom petogodišnjeg mandata Nikole Sarkozija", istakao je on.

Po pitanju politike Fracuske prema Srbiji, Simić je rekao da treba sačekati i izbore za parlament koji u Francuskoj obično slede brzo posle predsedničkih, ali da se može očekivati da socijalista bude na mestu na kojem se vodi spoljna politika te zemlje.

"Ima nekih spekulacija da bi to mogao biti Pjer Moskovisi, a lično bih vrlo rado video na tom mestu mog dobrog prijatelja i poznatog prijatelja ove zemlje (Srbije) (nekadašnjeg šefa diplomatije) Ibera Vedrina ", rekao je Simić.

Simić je istakao da je Demokratska stranka održavala odnose s francuskim socijalistima, dok nijedna partija iz Srbije nije sarađivala sa strankom Nikole Sarkozija, ali da treba biti uzdržan pošto je za vreme vladavine socijalista u Francuskoj bilo dosta onih koji su imali rezervisan stav prema Srbiji zbog ratova 90-tih godina.

"Međutim, mislim da konkretno ne treba očekivati neki veći zaokret u odnosima Beograda i Pariza", rekao je Simić.

On je rekao da prvi podaci ukazuju da je razlika između dva kandidata bila mala i da je Francuska iz ovih izbora izašla kao podeljena zemlja, zbog čega će se Oland suočiti s jakom desnicom u parlamentu.

Simić je naveo da će prvi posao novog predsednika Francuske biti razgovor s nemačkom kancelarkom Angleom Merkel o "budućim odnosima Pariza i Berlina, naročito u vesi s paktom o evru i najavama Fransoa Olanda o novom pristupu u rešavanju ekonomske krize u EU".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: