Đurđevdanski izbori i za pečenje

Mnogi građani Srbije biće sutra stavljeni pred još jedne teške i neizvesne izbore - koje pečenje će jesti za Đurđevdan, jednu od najpopularnijih slava.

Izvor: B92

Subota, 05.05.2012.

18:48

Default images

Izveštaji “analitičara”, vlasnika pečenjara, variraju u zavisnosti od toga kojom robom raspolažu, a da li će se na kraju pojesti najviše prasića, jaganjaca ili možda ćuraka - zavisi od ćudjivog ukusa naroda.

Šta će se zavrteti na ražnjevima širom Srbije ostaće neizvesno do samog jutra. Srđan Vasić iz Beloinja kod Svrljiga je unapred prodao svu jagnjad po ceni višoj nego prošle godine.

Međutim, pored tradicionalne jagnjadi i prasadi, u poslednje vreme za praznike se u Srbiji prodaje sve više ćuraka. Procenjuje se da je prošle godine u Srbiji prodato preko milion ćuraka, koje su uglavnom pojedene za praznike. Ćurke su jeftinija i manja alternativa tradicionalnom prasetu.

Nenad Paković, odgajivač ćuraka, kaže da se one dobro prodaju i da se primećuje da tražnja raste.

Iako se u Srbiji u proseku troši najmanje mesa po glavi stanovnika u Evropi, za praznike su potrošači spremni da izdvoje koji dinar više. Pečenjare imaju pune ruke posla.

Stevo Petrović, vlasnik pečenjare, kaže da se preko nedelje proda jedno ili nijedno prase, ali da danas imaju narudžbinu za čak 30 pečenih prasića.

Prosečno domaćinstvo za pripremu slave izdvoji od 300 do 400 evra - a najveći trošak i najvažnija odluka je koje će se pečenje naći na stolu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: