Irak: Protest zbog paljenja Kurana

Stotine sledbenika šiitskog sveštenika Moktade al-Sadra okupili su se u Iraku u znak osude spaljivanja primeraka Kurana i slike proroka Muhameda na Floridi.

Izvor: Tanjug

Petak, 04.05.2012.

17:31

Default images

Demonstracije su održane i u uporištu moćnog sveštenika u severnom delu Bagada, a učesnici su organizovali marš od glavne džamije u Kufi, 145 kilometara južno od Bagdada, do centra prestonice.

Demonstranti su nosili transparent s natpisom: "Tražimo akciju protiv svakog ko na bilo kom mestu oskrnavi Kuran", preneo je AFP.

"Muslimani bi trebalo da se energično suprotstave onima koji skrnave svetinje islama, a pre svega Kuran i proroka Muhameda", rekao je jedan od demonstranata.

Protesti su organizovani pošto je američki pastor Teri Džons 29. aprila spalio primerke islamske svete knjige i sliku proroka Muhameda pred 20 ljudi u svojoj crkvi u Gejnsvilu, na Floridi, a spaljivanje je uživo prenošeno preko interneta.

Video snimak spaljivanja, koje je organizovano u znak protesta zbog toga što je u Iranu stavljen u pritvor hrišćanski sveštenik Jusef Nadarhani, na "Jutjub" je postavila grupa pastorovih sledbenika pod nazivom "Ustaj Ameriko", navodi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: