Inauguracija Putina bez šala Zenita

Aktuelni premijer Rusije Vladimir Putin neće moći da na predsedničkoj inauguraciji nosi šal fudbalskog kluba Zenit.

Izvor: B92

Petak, 04.05.2012.

17:13

Default images

Tri dana uoči predsedničke inauguracije Putina jedna od tema kojom se danas bavi ruska javnost je i kako će on biti obučen za tu priliku, da li će ceremoniji prisustvovati njegove ćerke i da li će, kao što su to neki predlagali, nositi šal fudbalskog kluba Zenit.

Prema rečima predsednika Heraldičkog saveta pri kancelariji predsednika Rusije Georgija Vilinbahova, ceremonija je prilično precizna i dobro razrađena, tako da nikakvih improvizacija i eventualnih odstupanja od već uobičajenog protokola za ovu priliku neće biti.

"Svečanost se neće razlikovati od prethodnih. Ona će biti održana u istom režimu, po istom redosledu i u istim prostorijama. Ipak, ceremonija zahteva pripremu, jer uvek postoje neki detalji i nijanse koje treba isplanirati", kazao je Vilinbahov.

Novoizabrani predsednik ući će paradnim stepenicama u Veliki kremaljski dvorac 7. maja, tačno u podne, gde će primiti raport komandanta Kremlja, zatim će proći kroz lobi Svetog Đorđa, kroz salu Aleksandra i ući u salu koja nosi naziv Svetog Andrije.

Tu će ga dočekati predsednik Ustavnog suda, koji će ga pozvati da položi zakletvu, a za tu priliku iz predsedničke biblioteke biće donet poseban primerak Ustava.

Od trenutka polaganja zakletve Putin će kao predsednik nastaviti ceremoniju inauguracionim govorom, dok će se istovremeno nad kupolom Kremlja zavijoriti predsednička nacionalna zastava i biće emitovana himna Rusije.

U čast novoizabranog predsednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga počasni artiljerijski vod ispaliće 30 plotuna, a predsednik će napustiti salu Svetog Andrije i preći će u Vladimirovu salu i dalje na Crveni trem, gde će izvršiti smotru predsedničkog puka, čime je ceremonijalni deo inauguracije biti završen.

Vilinbahov je istakao da će predsednik, kao i sve zvanice, nositi tamna odela i da su isključene bilo koje druge mogućnosti oblačenja za ovu priliku.

"Predsednik, naravno, ne može da nosi šal Zenita na zvaničnoj ceremoniji inauguracije", istakao je Vilinbahov, odgovarajući tako na pitanje o inicijativi koju su pokrenule grupe građana iz Sankt Peterburga u nastupu oduševljenja posle osvajanja titule prvaka Rusije, kluba za koji navija i Putin.

Kada je reč o tome da li će njegove ćerke prisustvovati ceremoniji, Vilinbahov je naglasio da predsednik može da pozove na ceremoniju sve one koje on smatra da je potrebno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: