Nastavljeno suđenje Sanaderu

U nastavku suđenja bivšem premijeru Hrvatske Ivu Sanaderu svedočili su bivši mađarski predstavnik u upravi Ine Zalan Bacs i predstavnica MOL-a Katalin Tamas.

Izvor: Beta

Petak, 04.05.2012.

17:45

Default images

Bacs je pred Županijskim sudom u Zagrebu rekao da je promenom međuakcionarskog ugovora hrvatske vlade i MOL-a poboljšan model upravljanja u kompaniji.

On je kazao i da je mađarska naftna kompanija uvela mnogo više strogosti u finansijsko poslovanje Ine.

Sanaderu se sudi za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od direktora MOL-a dok je bio predsednik hrvatske vlade za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini, iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.

U istom postupku mu se sudi i za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 482.000 evra) provizije za kredit od Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom devedesetih.

Svedok je ispričao da je Ini 2008. i 2009. pretio stečaj, pre svega, zbog velikih gubitaka koje je u velikoj meri stvorilo plinsko poslovanje, jer se oko 40 odsto plina uvozilo, a u Hrvatskoj plaćalo po znatno nižoj ceni od nabavne.

On je rekao da je početkom 2009. sklopljen sporazum o izdvajanju plinskog poslovanja, što je stvorilo mogućnost izbegavanja stečaja.

Predstavnica MOL-a koja je učestvovala u pregovorima o izdvajanju plinskog biznisa iz Ine Katalin Tamas rekla je na suđenju da je izdavanje plinskog poslovanja bilo dobro rešenje i u interesu i MOL-a i hrvatske vlade.

Suđenje se nastavlja 10. maja.

Osim u slučaju Ina-Mol i Hipo, Sanaderu je u toku suđenje u jednoj od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj, slučaju Fimi-medija.

Sanader je, zajedno s više fizičkih i pravnih osoba, optužen za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i ministarstva preko privatne marketinške agencije Fimi-medija. Novac je navodno korišćen za takozvani crni fond Hrvatske demokratske zajednice, koja je takođe optužena, a deo tog novca je završio kod Sanadera.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) nedavno je saopštila da Sanadera istražuje i zbog malverzacija oko prodaje jedne poslovne zgrade u Zagrebu hrvatskoj vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: