Uhapšeno pet Albanaca na jugu

Na jugu Srbije, u Bujanovcu i selima Veliki Trnovac i Breznica, uhapšeni optuženi za ratne zločine nad Srbima. Vukčević: Uhapšeno pet Albanaca.

Izvor: B92

Petak, 04.05.2012.

08:39

Default images

Uhapšeni Albanci privedeni su oko 14.45 časova u zgradu MUP-a u Beogradu.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da je policija tokom noći uhapsila pet Albanaca osumnjičenih za ratne zločine tokom sukoba na jugu Srbije 2001. On je novinarima u Beogradu rekao da hapšenja još traju, ali nije želeo da precizira o kom ratnom zločinu je reč.

Takođe zbog interesa istrage nije mogao da iznosi više detalja. Kako saznaje B92, izvršeno je najmanje osam pretresa u mestima u opštini Bujanovac.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je policija u opštini Bujnovac uhapsila ukupno osam osoba, od kojih se pet terete za ratni zločin nad civilima. Hapšenja, prema njegovim rečima, nemaju politički motiv.

Dačić je na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi Vranje rekao da je akcija Žandarmerije izvedena po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, jutros između šest i devet sati.
Pripadnici Žandarmerije privode Albance (Foto: Tanjug)
Ministar je rekao da su zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civila uhapšeni Eljhami Salihi, Mustafa Limani, Šerif Abdiri, Nedir Sefedini i Sevdai Emurlahi iz Velikog Trnovca u opštini Bujanovac, da će svi oni biti sprovedeni u Beograd, a da će akcija policije biti nastavljena.

On je kazao da su dve osobe uhapšene jer su pružale otpor tokom pretresa, dok je Bljerim Duraki iz sela Breznica, u opštini Bujanovac, uhapšen jer je tokom pretresa stana nađen pištolj za koji nije imao dozvolu.

"Amnestija za bivše pripadnike, za pripadnike Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) ... nije obuhvatala krivična dela ratni zločin protiv civila i sve ono za šta se terete oni koji su lišeni slobode", kazao je Dačić.

On je dodao da jedan od uhapšenih radi kao prevodilac u Misiji OEBS-a.

"Ako istraga pokaže da je zaista učestvovao u ovom zločinu, neće ga sačuvati to što je prevodilac OEBS-a. Istragu vodi Tužilaštvo za ratne zločine, a mislim da u OEBS-u ne treba da rade takve osobe, to nije dobro za kredibilitet te organizacije", rekao je Dačić.

Ministar je naveo da su prilikom pretresa kuća u akciji hapšenja dve osobe fizički napala Žandarmeriju, na šta im je uzvraćeno istom merom i te osobe su uhapšene, a jedan od njih je Izet Ćazimi, koji je rođeni brat Ridvana Ćazimija, poznatijeg kao Kapetan Leši. Ćazimi je bio komandant OVPBM.
Pripadnici Žandarmerije privode Albance (Foto: Tanjug)
"Oni koji su napali dobili su adekvatan odgovor od Žandarmerije, niko ne sme da digne ruku na Žandarmeriju. Ko digne ruku na američke marince, ima li i dalje tu ruku? Ima protesta i od (albanskih) političara iz ove dve opštine (Bujanovca i Preševa), ali bolje bi im bilo da čuvaju svoju poziciju umesto što daju izjave, jer su i oni u tome učestvovali", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, MUP je pre dve godine došao u posed ostataka žrtava ratnih zločina sa juga Srbije, a postoje i izjave svedoka koji su preživeli mučenja u ilegalnim pritvorskim centrima i zatvorima u Velikom Trnovcu i Breznici.

"Policija radi svoj posao i kad su izbori i kad nisu. Veliki broj ljudi (u opštini Bujanovac) nije u mestu boravka, birali smo vreme kada će biti obuhvaćen veći broj lica. Svako ko je učestvovao u ratnom zločinu, bez obzira gde se nalazi, moraće da odgovara. Ovo je početak procesa koji treba da dovede do toga da se zaključe slučajevi iz prošlosti", rekao je Dačić.

On je rekao da su "vojska i policija u stanju da održe red i mir i da ne očekuje destabilizaciju na prostoru juga Srbije".

"Nakon potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma i formiranja Kopnene zone bezbednosti 1999. godine počeli su oružani napadi na građane i pripadnike policije unutar KZB, a demilitarizacijom Oslobodilačke vojske Kosova nastaje nova oružana formacija OVPBM sa ciljem otcepljenja opština Bujanovac, Preševo i Medveđa i njihovog pripajanja Kosovu", kazao je Dačić.
Pripadnici Žandarmerije privode Albance (Foto: Tanjug)
On je naveo da je do formiranja OVPBM izvršeno 29 oružanih napada na pripadnike policije i građane u kojima su ubijena tri policajca i dva građanina, dok je sedam policajaca teže i lakše povređeno, a jedan građanin je otet i nepoznata mu je sudbina.

Dačić je rekao da je nova oružana formacija OVPBM počela da funkcioniše od 26. januara 2000. godine sa ustrojenom vojnom i političkom komandom, glavnim štabom, komandnim mestima i područnim štabovima unutar KZB sa oko 3.000 pripadnika na prostoru opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

"Od 26. januara 2000. godine do 31.maja 2001. godine, odnosno u vreme trajanja oružanih sukoba sa srpskim snagama bezbednosti izvršeno je 720 oružanih napada, od kojih 592 na policiju, 73 na Vojsku Jugoslavije i najmanje 55 oružanih napada na civilna lica", kazao je Dačić.

On je naveo da je u tim oružanim napadima ubijeno 18 i ranjeno 68 policajaca i vojnika, da su oteta četiri policajca, od kojih su tri ubijena u ilegalnim zatvorima, a jedan oslobođen, i dva pripadnika vojske koji su u ilegalnim zatvorima mučeni i uz posredstvo KFOR-a oslobođeni.

"U tom periodu ubijeno je i osam, a ranjeno 16 civilnih lica, dok su 43 osobe otete. U ilegalnim zatvorima, u podrumima i pomoćnim zgradama, koji su bili na najmanje tri lokacije u selima Veliki Trnovac i Breznica u opštini Bujanovac zlostavljani, mučeni i ubijani civili srpske, albanske i romske nacionalnosti kao i pripadnici snaga bezbednosti", kazao je Dačić.

Kipreos potvrdio: Uhapšen radnik OEBS-a

Šef misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos potvrdio je da je jedan od uhapšenih u jutrošnjoj policijskoj akciji na jugu Srbije radnik OEBS-a i istakao da će u daljoj istrazi tog slučaja Misija OEBS-a blisko sarađivati sa srpskim vlastima. Kako je ranije rekao ministar Dačić, reč je o prevodiocu koji je osumnjičen za ratne zločine.

"Lokalni radnik kancelarije OEBS-a u Bujanovcu uhapšen je u policijskoj operaciji na jugu Srbije jutros, zajedno sa još sedam etničkih Albanaca. Ova osoba je zaposlena u Misiji OEBS-a u Srbiji od 9. novembra 2001, posle konsultacija sa srpskim vlastima", naveo je Kipreos u pisanoj izjavi medijima.

Po njegovim rečima, Misija OEBS-a još nije dobila "nikakve dokaze" koji se tiču tog zaposlenog.

"Misija će podržati srpske vlasti u istrazi, uz puno poštovanje principa pretpostavke nevinosti. Shvatamo ovo pitanje ozbiljno i posvećeni smo bliskoj saradnji sa srpskim vlastima u ovom slučaju", naveo je Kipreos.

Kamberi: Akcija povezana sa izborima

Šaib Kamberi, predsednik opštine Bujanovac, potvrdio je za B92 da pripadnici Žandarmerije pretresaju kuće Albanaca i da su uhapsili više lica.

Kamberi je rekao da je njemu sa terena javljeno da su izvršena najmanje dva pretresa porodica Albanaca u samom Bujanovcu i po tri u selima Breznica i Veliki Trnovac.

Predsednik opštine Bujanovac zatim je naveo da ima informaciju da je osam osoba uhapšeno i da akcija i dalje traje u selu Veliki Trnovac. On tvrdi da je među uhapšenima jedna osoba pretučena i to kandidat albanske liste za lokalne izbore, pa zato celu akciju dovodi u vezu sa predstojećim izborima.

U Policijskoj upravi u Vranju za B92 je rečeno da je trenutno u toku akcija čišćenja terena i da će detalji biti izneti na konferenciji za novinare.

Halimi: Hapšenje nastavak terora nad Albancima

Jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi ocenio je da je hapšenje pet Albanaca osumnjičenih za ratne zločine 2001. godine na jugu Srbije "nastavak državnog terora" nad albanskom zajednicom.

Halimi je za agenciju Beta kazao da je taj teror "agresivno počeo u decembru 2008, a nastavljen u julu 2009. godine" i da su se zbog toga iselile stotine albanskih porodica sa juga Srbije.

Prema njegovim rečima, nije slučajno što je ministar Dačić hapšenja počeo dva dana pred izbore 6. maja i on smatra da takva akcija može da ima dalekosežne posledice po ceo region.

"Namera je da se dobiju jeftini politički poeni, igrajući se sa sudbinom ove države i ovog područja u celosti", rekao je Halimi.

Dodao je da bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca više nisu sigurni u Srbiji, iako im je završetkom sukoba 2001. godine garantovana amnestija. Amnestija ne važi za one koji se sumnjiče za ratne zločine.

Halimi je kazao da je među uhapšenima i jedan odbornički kandidat, koji je povređen u akciji policije.

"Ovo je nastavak političkih procesa sa namerom otvorenog pritiska na Albance ovog područja. Posledica je etničko čišćenje Albanaca koje je pred kraj u opštini Medveđa. Od 5.500 Albanaca u Medveđi sada je ostalo samo 600", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Albanci su zabrinuti zbog Dačićevih pretnji da će se hapšenja nastaviti.

"To sve dva dana pred izbore. Namera je da se ruše izbori na ovom području da bi onda vlasti postavljale privremene organe i rušili volju građana", rekao je Halimi za agenciju Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: