Advokat: Gadafi je plaćao Sarkozija

Režim Moamera Gadafija je finansirao izbornu kampanju Nikole Sarkozija 2007. godine, tvrde advokati bivšeg premijera Libije Bagdadija al-Mahmudija.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.05.2012.

15:14

Default images

"Moamer Gadafi, njegov režim i zvaničnici koji su sa njim radili finansirali su Sarkozijevu izbornu kampanju 2007", rekao je advokat Bešir Esed novinarima u Tunisu, gde je Mahmudi u pritvoru, spominjući da je u pitanju bio iznos od oko 50 miliona evra.

Prema Esedovim rečima, dogovor je zaključio nekadašnji šef libijske obaveštajne službe Musa Kusa po nalogu Gadafija, a "postoje dokumenta koja to dokazuju".

Drugi Mahmudijev advokat Mabruk Kuršid je to potvrdio, dodajući da njegov klijent smatra da iza njegovog pritvora u Tunisu stoji Sarkozi.

"Moje hapšenje i pritvor u Tunisu pokrenuo je francuski predsednik kako se ne bi otkrile pojedinosti o finansiranju njegove kampanje 2007. godine", kazao je Mahmudi svom advokatu, javila je agencija Frans pres.

Tripoli je dosad uložio dva zahteva za ekstradiciju Mahmudija. Izjavama advokata bivšeg šefa libijske vlade nastavlja se afera koju je, samo nedelju dana pred drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj 6. maja, pokrenuo francuski informativni portal "Medijapar", objavivši da je došao do dokumenta libijske tajne službe, prema kojem je Gadafijev režim pristao da finansira Sarkozijevu kampanju sa 50 miliona evra.

I francuski portal, kao i Mahmudijevi advokati, tvrdi da je dokument iz 2006. godine potpisao Gadafijev tadašnji šef obaveštajne službe Musa Kusa. Sajt je pri svojim tvrdnjama ostao i nakon što je iz Sarkozijevog tabora rečeno da ovaj navod predstavlja "klevetu i apsurd" i provokaciju socijalista pred izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: