"Pismo o podršci Sarkoziju lažno"

Pismo u kome se navodi da se vlada Moamera Gadafija složila da finansira izbornu kampanju francuskog predsednika Nikole Sarkozija 2007. je lažno.

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.05.2012.

20:22

Default images

Ovo je danas na konferenciji za novinare u Tripoliju izjavio predsednik libijskog Nacionalnog prelaznog saveta Mustafa Abdel Džalil.

Sa svoje strane, Sarkozi je rekao da će tužiti medijski sajt Mediapart za objavljivanje dokumenta koji navodno dokazuje da je vlada Gadafija htela da finansira njegovu predsedničku kampanju kada je bio ministar unutrašnjih poslova.

Prema objavljenom dokumentu iz 2006. godine tadašnje libijske obaveštajne službe postojao je "principijelni dogovor" o isplati 50 miliona evra za Sarkozijevu kampanju, prenose agencije.

"Kada su mediji javili o tom pismu mi smo ga pregledali i proverili i nismo pronašli ništa odgovarajuće u arhivu Libije", izjavio je Džalil i dodao da je način pozdravljanja u pismu neuobičajen za tadašnji režim.

Na odvojenoj konferenciji za štampu, portparol libijske vlade Naser El-Mani je rekao da oni nemaju "nikakvu zvaničnu informaciju o tome da je prebačen novac za podršku Sarkozijeve kampanje".

Džalil je pozvao Francusku da izruči bivšeg Gadafijevog zvaničnika, Bašira Saleha, nakon što je Sarkozi juče rekao da je Saleh u Francuskoj zajedno sa porodicom i da je Francuska spremna da ga izruči ukoliko postoji međunarodna poternica.

Saleh je umešan u skandal oko pomenutih sredstava jer je pomenuto pismo naslovljeno upravo na njega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: