Počela debata Sarkozija i Olanda

Počela je televizijska debata koja se smatra ključnom za francuskog predsednika Nikolu Sarkozija u nastojanju da izbegne poraz od Fransoa Olanda.

Izvor: B92

Sreda, 02.05.2012.

13:14

Default images

Oland je prvi govornik u večerašnjoj debati koja će trajati dva i po sata i on je obećao da će biti "predsednik pravde" ako pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora 6. maja, prenosi AFP.

"Mi prolazimo kroz ozbiljnu krizu", rekao je Oland i obećao politiku zasnovanu na "fiskalnoj i socijalnoj pravdi". On je takodje naveo da će biti "predsednik koji će ujediniti narod".

Sarkozi je izjavio da je pred francuskim biračima "istorijski izbor" i negirao je da je podelio zemlju.

"Tokom mog petogodišnjeg mandata nikada nije bilo bilo kakvog nasilja. Ja sam tokom svog mandata imao samo jednu jedinu ideju na umu:da ne bude nasilja. Francuska je krenula napred sa reformama", rekao je Sarkozi.

Konzervativni predsednik i njegov protivnik socijalista levog centra mesecima se žestoko sukobljavaju. Sarkozi optužuje Olanda da je nesposoban i lažov, a Oland svog rivala naziva neuspešnim predsednikom. S ozbirom da zaostaje u odnosu na Olanda uprkos agresivnoj predsedničkoj kampanji, Sarkozi će pokušati da nadmaši rivala u verbalnom duelu u kojem je Oland veoma spretan, mada je blage naravi, primećuje Rojters.

"Ovo nije takmičenje rečima, već trenutak istine", Sarkozi je rekao novinarima ranije ove sedmice, a jedan njegov saradnik je poverio Rojtersu da će Sarkozi dan provesti kod kuće, pripremajući se za večerašnji duel.

"Sarkozi treba da na svoju stranu privuče jos 1,5 miliona glasova", procenio je Bernar Sanan, šef CSA instituta za glasanje.

Sarkozi je juče pretrpeo jak udarac kada je liderka ekstremno-desničarskog Nacionalnog fronta Marin Lepen (43), rekla da 6. maja, u drugom krugu izbora za predsednika Francuske, neće podržati ni Nikolu Sarkozija ni socijalistu Fransoa Olanda.

Ona je kazala da će na glasanju predati prazan list, a svojim glasačima kojih ima 6,5 miliona, poručila je da sami odluče da li će i za koga glasatiu drugom krugu izbora.

Lepenova je u prvom krugu predsedničkih izbora osvojila iznenađujućih, rekordnih 17,9 odstso glasova.

Prema najnovijim rezultatima istraživanja javnog mnjenja, Oland u odnosu na Sarkozija ima prednost od šest do 10 odsto.

Sarkozi je najnepopularniji predsednik koji se kandiduje za drugi mandat i prvi u modernoj istoriji koji je u prvom krugu izbora izgubio od protivkandidata, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: