Skoplje: Jedan od ubica u bekstvu

Makedonske vlasti su podigle krivične prijave protiv pet osoba sumnjičeći ih za terorizam zbog petostrukog ubistva kod Smiljkovskog jezera kod Skoplja.

Izvor: B92

Sreda, 02.05.2012.

09:44

Default images

Od njih pet u bekstvu su dvojica, a jedan od njih se sumnjiči da je direktni izvršilac zločina, rekla je ministarka policije Makedonije Gordana Jankulovska.

Ona je navela da su tri osobe starosti 27, 32 i 33 godine osumnjičene da su hicima iz dve automatske puške i pištolja ubili četiri mladića i starijeg čoveka 12. aprila. Preostala dvojica su im bili pomagači.

"Krivične prijave za terorizam su podnete protiv pet lica. Od tih pet osoba, trojica su uhapšeni, a dvojica su u bekstvu. Jedan od te dvojice se sumnjiči da je direktno učestvovao u ubistvu kod Smiljkovskog jezera", rekla je Jankulovska.

Državni tužilac Ljupčo Švrgovski očekuje da policija što pre završi posao i obezbedi dokaze, kako bi tužilaštvo počelo da piše optužnicu.

“Zakon je tu mnogo rigorozan. Znate da se radi o najtežem krivičnom delu za koje je zaprećena maksimalna kazna - doživotni zatvor. Nadam se da će policija na osnovu bioloških i drugih materijalnih dokaza koje ima napisati kvalitetnu krivičnu prijavu, kako bi je mi procesuirali u najkraćem mogućem roku. Što se tiče kazne, krivično delo je takvo da bi nas mogla zadovoljiti samo maksimalna kazna.”

Makedonski mediji navode da je ona istakla da su tri osobe osumnjičene da su koristeći vatreno oružje lišile života pet osoba, a zatim vozilom marke "opel omega" napustile mesto zločina i uputile se ka mestu Vražiji vir. Preostala dvojica osumnjičenih su im pomogle prilikom ilegalnog prelaska granice i ulaska na teritoriju Kosova.

Ministarka Jankulovska je navela da ni datum ni mesto ubistva nisu slučajno izabrani, ali nije htela da daje druge detalje jer je ispitivanje pred istražnim sudijom još u toku, kao i analiza juče zaplenjenog materijala.

Na konferenciji za novinare u Skoplju, ministarka policije je odbila da direktno odgovori na pitanja u vezi sa etničkom pripadnošću osumnjičenih, a nije želela ni da komentariše to što je prilikom pretresa policija našla ambleme OVK-a.

Jankulovska nije htela da odgovori ni na novinarsko pitanje da li je ova grupa, koja je identifikovana kao poklonici radikalnog islama, dobijala neke instrukcije iz inostranstva i da li je imala logistiku izvan granica Makedonije, jer je to, kako je kazala, još deo istrage.

Makedonski MUP je u velikoj akciji "Monstrum" u utorak uhapsio 20 pripadnika radikalne islamističke grupe iz Skoplja osumnjičenih da su povezani sa petostrukim ubistvom. Većina uhapšenih ima makedonsko državljanstvo.

Uhapšeni radikalni islamisti su izvedeni jutros pred istražnog sudiju u Skoplju, a makedonska policija ih je cele noći saslušavala u nekoliko policijskih stanica u Skoplju. Očekuje se da će privedenima danas biti određen pritvor.

U akciji "Monstrum" je učestvovalo oko 800 policajaca. Kod uhapšenih i tokom pretresa 26 objekata u Skoplju i okolnim selima pronađeni su veća količina oružja, municija, uniforme i propagandni materijal Oslobodilačke vojske Kosova.

Policija je navela da je motiv za ubistvo četvorice mladića i jednog sredovečnog čoveka "zastrašivanje lokalnog stanovništva".

Ministarka policije Makedonije Gordana Jankulovska rekla je da su neki uhapšeni optuženi za terorizam kao i da su pojedini pripadnici grupe ekstremista učestvovali u borbama protiv trupa NATO-a u Pakistanu i Avganistanu. Ipak, ona nije mogla da kaže da li je ta grupa povezana sa nekom većom međunarodnom terorističkom grupom.

Operacija "Monstrum" počela je u utorak u ranim jutarnjim časovima.

U nezapamćenom zločinu u Makedoniji, 11. aprila kod Smiljkovskog jezera u blizini Skoplja ubijeni su četiri mladića starosti između 18 i 22 godine Aleksandar Nakjovski, Cvetančo Acevski, Kire Tričkovski i Filip Slavkovski, kao i lokalni pecaroš 45-godišnji Borče Stevkovski, koji se slučajno zatekao na mestu zločina.

Četvorica mladića su pronađeni pored zemljanog puta, a muškarac stotinak metara dalje, a prema izveštajima medija, tela mladića su pronađena postrojena jedna do drugog, što je ukazivalo na likvidaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: