Sarkozi tuži zbog navoda o Gadafiju

Francuski lider Nikola Sarkozi kaže da će podneti tužbu protiv Medijaparta jer je objavio da je njegovu kampanju iz 2007. finansirao libijski vođa Moamer Gadafi

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.04.2012.

12:08

Default images

"Tužićemo Mediapart... taj dokument je ordinarna laž, dve osobe koje su navodno poslale i dobile taj dokument u međuvremenu su to demantovale", rekao je Sarkozi, koji je i kandidat u drugom krugu predsedničkih izbora koji su zakazani za 6. maj.

U izjavi televiziji Frans 2, naveo je da će tužbu podneti "pre kraja" izborne kampanje.

"Ne može sve da prođe. Postoji određena etika, postoje oni koji lažu i prave greške, i njih pravosuđe mora da osudi. Ne može sve biti opravdano u izbornoj kampanji", rekao je francuski predsednik.

Informativni sajt Mediapart objavio je dokument koji pripisuje bivšem šefu libijske obaveštajne službe Musi Kusi, a u kome se spominje "načelni dogovor" s Tripolijem iz 2006. o finansiranju Sarkozijeve kampanje u iznosu od oko 50 miliona evra.

Sajt Mediapart ne navodi da li je do tog finansiranja zaista i došlo, ali levica je u subotu zatražila od Sarkozija da se izjasni o tom slučaju, da zatraži pokretanje istrage i da se imenuje nezavisni sudija.

U izjavi Frans presu Musa Kusa je demantovao informacije Mediaparta.

"Sve te priče su falsifikovane. Jasno je da je sve što je o tome rečeno falsifikovano", rekao je Kusa.

Sarkozi, kome ankete javnog mnjenja nisu naklonjene, suočio se u samom finišu izborne trke u kojoj je favorit kandidat socijalista Fransoa Oland, sa optužbama da mu je Gadafi finansirao prethodnu predsedničku kampanju.

Prema najnovijoj anketi instituta Ipsos, Oland bi na predsedničkim izborima dobio u drugom krugu izbora 6. maja 53 odsto glasova, dok bi Sarkozi osvojio 47 odsto glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: