Dnevnik milijardera iz devedesetih

Volonterka poklonila kraljevačkom muzeju 24 novčanice iz 1993. na kojima je njen deda, poznati lekar, beležio odnos cena i dinara iz vremena rekordne inflacije.

Izvor: Politika

Ponedeljak, 30.04.2012.

00:35

Default images

Dragan Drašković, direktor kraljevačkog muzeja, primio je od diplomca Akademije lepih umetnosti Aleksandre Kasapinov, volonterke u pomenutoj ustanovi, 1.114.000.000 dinara, piše "Politika".

On priznaje da je to učinio, ali uz napomenu da se radi o 24 bezvredne novčanice iz 1993. godine, iz perioda koji smo zapamtili kao doba neviđene inflacije.

Lep primer odlučne borbe protiv korupcije, naročito u ova predizborna vremena, bilo bi „otkriće“ policije da je direktor nekog muzeja primio na poklon više od milijardu dinara.

Ne bi vrednost ovog novca sada bila ni muzejska, jer je ipak reč o skorijem vremenu, da na njima nije vođen svojevrsni dnevnik tadašnje monetarne katastrofe SR Jugoslavije.

Zapise o uporednoj vrednosti tog novca, o cenama u prodavnicama, u trafikama, na pijaci, o iznosu plata i penzija, beležio je na novčanicama poznati kraljevački lekar dr Milenko Vasiljević Kokan, primarijus hirurgije. Činio je to od avgusta do decembra 1993. godine.

Tako će to, kako kaže direktor Drašković, tek biti vredna dokumenta za istorijsku obradu jednog vremena. Međutim, gotovo neverovatno danas deluju svedočenja o tome da je kilogram sira koštao 12 biliona dinara, a jedna nemačka marka vredela šest biliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: