Crna Gora punopravna članica STO

Crna Gora od danas je punopravna članica Svetske trgovinske organizacije, što je bio jedan od njenih najvažnijih spoljno-političkih prioriteta.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 29.04.2012.

09:45

Default images

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, Crna Gora je 154. punopravna članica STO. Protokol o pristupanju Crne Gore u organizaciju globalnog ekonomskog sistema potpisan je 17. decembra prošle godine, a danas je stupio na snagu.

Članstvo Crne Gore u STO će, kako se navodi, omogućiti rešavanje sporova na konstruktivan način, smanjenje troškova života, veći izbor robe i usluga, rast spoljno-trgovinske razmene i borbu protiv korupcije.

Očekuje se da će članstvo u STO, takođe, biti pozitivan signal inostranim investitorima, jer će Crna Gora biti prepoznata kao destinacija u kojoj se poštuju međunarodno prihvaćena pravila trgovine.

Kako se navodi, STO predstavlja najširi forum za vođenje pregovora o liberalizaciji međunarodne trgovine u svim njenim segmentima.

U cilju postizanja veće koherentnosti u vođenju globalne ekonomske politike, STO sarađuje sa Svetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, i zajedno sa njima čini osnovu savremenog multilateralnog sistema , navodi se u saopštenju.

STO je osnovana 1995. godine. Osnivanjem STO stvorena je pravna i institucionalna osnova za obezbeđenje nesmetanog protoka robe, ljudi i usluga u međunarodnim okvirima.

U okviru STO obavlja se oko 97 odsto svetske trgovine robom i uslugama. Crna Gora je zahtev za članstvo u STO podnela u decembru 2004. godine.

Srbija nije član STO, a zahtev za prijem podnela je 2004. godine. Do sada je sa tom organizacijom uskladila trgovinske sporazume, a do punorpavnog članstva ostali su još bilateralni pregovori svakom od 153 članice.

Iz regiona jugoistočne Evrope samo još BiH i Srbija nisu članice STO.

U proseku , za pristupanje je potrebno šest godina, a apsolutni rekorder je Kina, kojoj je za pridruživanje trebalo više od 15 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: