Ponovo blokade puteva u Vojvodini

Poljoprivrednici nezadovoljni načinom subvencionisanja nastavili su da traktorima blokiraju saobraćaj na pojedinim važnijim putevima. Danas novi pregovori.

Izvor: Tanjug

Subota, 28.04.2012.

09:33

Default images

Član Organizacionog odbora protesta Miroslav Ivković kaže da su ratari čekali da u pisanoj formi dobiju ono što su se s predstavnicima Ministarstva dogovorili.

Ivković kaže da su "ogorčeni, jer se osećaju izigranim", pošto im je u četvrtak obećano jedno, a kasnije su "u ministarstvu čuli drugu priču, da odjednom ne važi sve što je bilo dogovoreno".

On je rekao da je sada sve na početku, odnosno da poljoprivrednici nastavljaju taj vid protesta do ispunjenja svojih zahteva i dodao da su od petka uveče blokirani putevi izmedju Zrenjanina i Pančeva, pravac ka graničnom prelazu ka Hrvatskoj kod Neština, kao i granični prelaz kod Kelebije prema Madjarskoj.

I dežurni operater u Auto-moto savezu Srbije Artur Poletan potvrdio je da je sada blokirno više putnih pravaca u Vojvodini i Šumadiji.

Poletan je rekao da je trenutno, prema podacima blokada postavljena u mestu Gložan, na putnom pravcu Novi Sad - Bačka Palanka, gde su u oba smera stvorene duge kolone vozila.

Kako javljaju izveštači Tanjuga, poljoprivrednici sa više od 30 traktora i drugih poljoprivrednih mašina sprečavaju prolaz kamionima i putničkim automobilima, uz povremeno propuštanje hitnih slučajeva.

Prema njegovim rečima blokada je postavljena i u Kuzminu, zbog čega je nedostupan granični prelaz Sremska Rača. Poljoprivrednici su blokirali i most na Tisi, između Titela i Perleza, kazao je Poletan.

Svi putni pravci iz Pančeva ka Beogradu i okolnim mestima, koje su prethodnih dana blokrali nezadovoljni poljoprivrednici, danas su prohodni.

Stari put iz Pančeva prema Beogradu je takođe prohodan, a nema ni naznaka blokade oko mosta na reci Tamiš.

Nadvožanjak na izlazu iz Pančeva ka Jabuci i Kovačici, gde su prethodnih dana paori sa više desetina traktora organzovali blokadu, potpuno je slobodan za saobraćaj.

Prohodni su i putni pravci prema Vršcu i Kovinu, a pored puta nema poljoprivrednika ni mehanizacije. Takođe je prohodan i novi put Pančevo-Beograd na kome su do juče bile, usled blokade traktorima, kolone teretnih vozila i autobusa duge više stotina metara.

Blokade saobraćajnica su nastavljene i u Šumadiji, pošto pregovori između Vlade Srbije i nezadovoljnih paora nisu okončani. Najviše poljoprivrednika je na raskrsnici kod Cerovca čime su blokirani puteva iz Kragujevca ka Rači i Topoli. Poljoprivrednici su sa 60 do 70 poljoprivrednih mašina blokirali te puteve.

Magistralni put Kragujevac-Topola takođe su blokirani. Put je blokiran sa oko 15 traktora na raskrsnici koja vodi ka Rači.

Jedan od poljoprivrednika Aleksandar Babić rekao da se traži jedino da način subvencioniranja bude kao i tokom 2011. Babić tvrdi da blokada neće biti ukinuta dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi, dodavši da je ogorčen na odnos države prema njima jer u sezoni poljoprivrednih poslova moraju da izražavaju nezadovoljstvo.

Delegacija paora nezadovoljnih načinom subvencionisanja u agraru i predstavnici Ministarstva poljoprivrede nastaviće u 15 časova razgovore o podosticajima u ratarskoj proizvodnji tokom 2012. godine.

Razgovori delegacije dela nezadovoljnih paora i predstavnika Ministarstva poljoprivrede i trgovine završeni su sinoć bez dogovora, iako je prethodne noći saopšteno da je postignuta načelana saglasnost o načinu isplate subvencija u agraru tokom ove godine.

Sastanak u Vladi Srbije trajao je oko tri sata, a kako je novinarima rekao pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović, dogovor nije postignut "zato što zahtev zemljoradnika prevazilazi novac kojim ministarstvo ima u budžetu".

Milovanović je napomenuo da je to jedini razlog što nije postignut konačan dogovor o modelu isplate subvencija u agraru za ovu godinu, uprkos tome što je Ministarstvo poljoprivrede i trgovine preuzelo inicijativu prema Ministarstvu finansija i rešilo jedan od zahteva dela nezadovoljnih paora, da bude promenjen sistem poreza na dodatu vrednost za registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Prema rečima Milovanovića, Ministarstvo je omogućilo svim registrovanim poljoprivrednicima sa prihodom većim od dva miliona dinara da sami odluče da li žele da budu u sistemu PDV-a.

Na pitanje novinara šta je bio kamen spoticanja u postizanju ranije najavljenog dogovora o subvencijama, Milovanović je odgovorio da su poljoprivrednici na subvenciju od 12.000 dinara po hektaru tražili povraćaj akcize za 60 litara nafte po hektaru obradive površine.

Kako je objasnio Milovanović, u budžetu ima novca "samo za povraćaj akcize za količinu od 32 litra dizel goriva i ništa više od toga". Pomoćnik ministra trgovine i poljoprivrede je na kraju obraćanja novinarima ponovio spremnost čelnika ministarstva da produže razgovore sa nezadovoljnim zemljoradnicima, ali povodom zahteva koji su u okviru raspoloživog budžeta i na liniji nacionalne agrarne politike, koja podrazumeva povećanje produktivnosti poljoprivredne proizvdnje i proširenje broja korisnika državnih subvencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: