Tadić na otvaranju Bajrakli džamije

Kandidat za predsednika Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić prisustvovaće u četvrtak, 3. maja, svečanom otvaranju obnovljene Bajrakli džamije.

Izvor: B92

Subota, 28.04.2012.

10:39

Default images

Jedina aktivna beogradska džamija, sagrađena u 16. veku, napadnuta je u noći između 17. i 18. marta 2004, kada su u prestonici izbili nemiri zbog martovskog pogroma nad Srbima i Srpskom pravoslavnom crkvom na Kosovu i Metohiji, podseća list.

Beogradski muftija Muhamed Jusufspahić izjavio je danas da će u četvrtak, 3. maja u Beogradu pri Bajrakli džamiji biti otvorena zgrada u kojoj će biti smeštene obrazovne ustanove Islamske zajednice Srbije.

On je agenciji Beta rekao da će u toj zgradi biti i fakultet, a da je radove pomogla vlada Azerbejdžana preko predsednika Ilhama Alijeva i ambasade te zemlje u Beogradu.

Prema njegovim rečima, tek treba da se radi na obnovi Bajrakli džamije, koja je spaljena u neredima 2004. godine.
Jusufspahić je naveo da bi želeo da država Srbija Islamskoj zajednici Srbije prvo vrati u vlasništvo prostor i džamiju, pa da onda počnu radovi.

Beogradska Bajrakli džamija zapaljena je u noći između 17. marta i 18. marta 2004. godine, u desničarskom napadu zbog međunacionalnog sukoba na Kosovu.

Demonstranti su probili policijski kordon na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jevremove i uz povike "Ubij Šiptara!" provalili u dvorište, razbili prozore i zapalili džamiju.

U neredima je do temelja izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga. U toku je suđenje grupi od 20 optuženih za paljenje džamije.

Jusufspahić je najavio da će svečanosti u četvrtak prisustvovati i bivši predsednik Srbije i kandidat Demokratske stranke za tu funkciju Boris Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: