Neuspešni pregovori paora i Vlade

Ratari i predstavnici Ministarstva poljoprivrede nisu uspeli da postignu konačan dogovor o subvencijama.

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

22:10

Default images

Prethodno je postignut načelan dogovor, poljoprivrednici jutros odblokirali puteve.

Međutim, konačan dogovor poljoprivrednika i Ministarstva nije postignut. Poljoprivrednici kažu da je Ministarstvo odstupilo od prethodnog dogovora, a u Ministarstvu poručuju da ono što ratari danas traže prevazilazi sredstva u budžetu namenjena subvencionisanju. Paori su najavili da će ostati na blokadama.

Razgovori u Vladi Srbije trajali su oko tri sata, a kako je novinarima rekao pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović, dogovor nije postignut "zato što zahtev zemljoradnika prevazilazi novac kojim ministarstvo ima u budžetu."

Milovanović je rekao da je to jedini razlog što nije postignut konačan dogovor o modelu isplate subvencija u agraru za ovu godinu, uprkos tome što je Ministarstvo poljoprivrede i trgovine preuzelo inicijativu prema Ministarstvu finansija i rešilo jedan od zahteva dela nezadovoljnih paora da se promeni sistem poreza na dodatu vrednost za registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Prema rečima Milovanovića, ministarstvo je omogućilo svim registrovanim poljoprivrednicima sa prihodom većim od dva miliona dinara da sami odluče da li žele da budu u sistemu PDV-a.

Na pitanje šta je bio kamen spoticanja u postizanju ranije najavljenog dogovora o subvencijama, Milovanović je precizirao da su poljoprivrednici na subvenciju od 12 hiljada dinara po hektaru tražili i refakciju, odnosno povraćaj akcize za 60 litara nafte po hektaru obradive površine.

Kako je ukazao Milovanović, u budžetu ima novca samo da se izvrši povraćaj akcize za količinu od 32 litra dizel goriva i ništa više od toga.

Pomoćnik ministra trgovine i poljoprivrede je na kraju obraćanja novinarima ponovio spremnost čelnika ministarstva da produže razgovore sa nezadovoljnim zemljoradnicima, ali povodom zahteva koji su u okviru raspoloživog budžeta i na liniji nacionalne agrarne politike, koja podrazumeva povećanje produktivnosti poljoprivredne proizvdnje i proširenje broja korisnika državnih subvencija.

Predstavnik dela nezadovoljnih paora Miroslav Ivaković tvrdi, međutim, da dogovor nije postignut zato što poljoprivrednici "nisu dobili ono što je bilo tokom prošle noć ponuđeno u pregovorima."

Ivaković je rekao, na pitanje novinara da li će nezadovoljni zemljoradnici nastaviti blokadu puteva koju su danas praktično obustavili, da će on i njegove kolege koji su učestvovali u razgovorima upoznati paore sa rezultate tih pregovora i nakon toga doneti odluku o daljim akcijama protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: