"Dug Azotare nije povećala država"

Direktor Srbijagasa, koji istovremeno upravlja i Azotarom, Dušan Bajatović, negira da je dug Azotare narastao otkad je država preuzela to preduzeće.

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

16:13

Default images

Dušan Bajatović je sazvao konferenciju za novinare kako bi saopštio da je Azotara dostigla skoro maksimalnu proizvodnju, ali i kako bi reagovao na podatak da je najveći dug Azotare nastao od kada je država preuzela upravljanje tom fabrikom, posle raskida privatizacije.

Prema zvaničnim podacima do kojih je došla redakcija Insajdera, tokom višemesečnog istraživanja, bivši vlasnici Azotare, od kojih su neki nedavno uhapšeni, ostavili su Azotaru u dugu manjem od 100 miliona evra, ali je od kada je država preuzela Azotaru dug je narastao na 300 miliona.

Prema podacima koje je Insajder dobio zvanično od Agencije za privatizaciju, nadležne i za Azotaru, dug u tom preduzeću od kada je državno preduzeće Srbijagas preuzelo upravljanje Azotarom, narastao za oko 200 miliona evra. Direktor Srbijagasa osporava taj podatak. Tvrdi da su u trenutku raskida privatizacije dugovi zvanično bili oko 96 miliona, ali su se naknadno pojavile neke obaveze koje su napravili bivši vlasnici.

Insajder: Kako je moguće da zvanična institucija nama pošalje ovakav podatak bez napomene. Jel oni lažu? Mislim, jel vi sada kažete da oni lažu?

Bajatović: Ja neću ništa da vam kažem za Agenciju, to pitajte njih. Ja samo mogu da vam kažem..

Insajder: Ja vas samo pitam kako je moguće da se toliko razlikuju vaši podaci?

Bajatović: Ne znam, otiđite u Agenciju pa njih pitajte ili vi istražite.

Insajder: Prosto ne znam kako da vam verujemo ako vi osporavate podatke jedne institucije koja je itekako nadležna za Azotaru.

Bajatović: Nemam ništa protiv Agencije za privatizaciju, jer mi s njima odlično sarađujemo. Samo imam sledeću rečenicu za podatke koje smo vam dali ja tvrdim da su tačni koje smo vam mi dali...

Redakcija Insajder već šest meseci istražuje poslovanje državnog preduzeća Azotara, a i između ostalog i posledice odluke Vlade Mirka Cvetkovića i direktora Srbijagasa, da Azotara, koja bi trebalo samo da proizvodi đubrivo, uđe u rizičnu trgovinu pšenicom. Prema dokumentaciji koju je Insajder dobio zvaničnim putem od više nadležnih institucija, ispostavilo se da je na osnovu odluke Vlade, rukovodstvo Azotare pozajmilo pšenicu od državnih rezervi, a zatim i od privatne kompanije Viktoria Grupa.

Tu istu pšenicu prodaje zatim privatnim preduzećima Invej i Yu Point, ali po nižim cenama od onih po kojima će Azotara morati da vrati pozajmicu. Tako ispada da je Azotara odigrala ulogu posrednika u celom poslu, pri čemu samo Azotara gubi, iako je sve osmišljeno pod izgovorom da se pomaže Azotari.

Bajatović tvrdi da se Azotari na kraju sve isplatilo, i da je Azotaru sve to koštalo kao da je uzela bankarski kredit sa kamatom od 8,5 posto. Prema istraživanju Insajdera, trošak za Azotaru bio je mnogo veći.

Insajder: Vi kažete ovako - kada gledate razliku... govorimo o pozajmicama u pšenici... kada gledate razliku u dinarima ta razlika je ogromna , jel možete vi nama da kažete kolika je ta razlika, molim vas?

Bajatović: Nacrtao sam vam.

Insajder: Jel možete da nam kažete u dinarima?

Bajatović: Pa razlika je to... pa ne mogu da vam kažem...

Insajder: Znamo koliko ste dobili kada ste prodali pšenicu..

Bajatović: Sve papire sam vam dao.

Insajder: Nije tačno, ovaj papir niste dali. Sad Vas pitam koliko je koštalo u trenutku vraćanja?

Bajatović: Zato što vi, na žalost, ne znate da računate.

Redakcija Insajder je tokom šest meseci istraživanja zvaničnim putem dobila podatke od više nadležnih institucija. Poređenjem tih podataka, novinari su utvrdili niz propusta u poslovanju Azotare, o čemu ćete gledati u jednoj od narednih emisija Insajder.

Inače, Bajtović navodi da poslovanje Azotare, posle raskida privatizacije, kontrolisala i policija. Međutim, prema zvaničnim saopštenjima, nadležne institucije su se do ovog trenutka bavile samo poslovanjem bivših vlasnika, koji su prodali ceo jedan pogon iz fabrike Karbamid 2 iako im je to bilo zabranjeno prema ugovoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: