"Zračenje u Vinči nije bilo opasno"

Radnici Nuklearnih objekata Srbije nisu izloženi velikim dozama zračenja u incidentu u Institutu Vinča, tvrdi za B92 Jagoš Raičević direktor NOS.

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

09:49

Default images

On je dodao da je količina zračenja kojoj su bili izloženi "reda veličine zračenja na jednom interkontinentalnom letu i da nije opasna".

Raičević je povodom navoda u "Novostima" rekao da o incidentu postoje svi zapisi i snimci i da on "sa punom odgovornošću stoji iza reči da incident nije bio takav da je bilo potrebno o njemu pisati pisma".

"Postojao je izvor za koji se nije znalo, on je vraćen nazad i sve je apsolutno bilo i ostalo pod kontrolom. Logično je da se tu jave veće doye zračenja, a one koje su primljene tamo su na novou doza koje se primaju u toku uobičajenog dnevnog rada u zgradi reaktora", kazao je on.

Raičević je rekao da je u pozadini izlaska u javnost sa ovim incidentom "lični sukob sa njim".

"Koleginica koja je pisala to pismo je nedavno smenjena zbog toga što je bila umešana u mnogo gore stvari od onih koje su objavljene, a koje je pokušala da zataška", rekao je Raičević.

U pismu koje je direktorka sektora za radijacionu sigurnost Snežana Pavlović uputila ministrima Ivici Dačiću, Žarku Obradoviću i Oliveru Duliću navodi se da su pre nedelju dana radnici JP Nuklearni objekti Srbije, vadeći iz bazena radioaktivne šipke, primili dozu zračenja drastično veću nego što bi smeli.

"Zaposleni su ozračeni višestruko iznad planskih i odobrenih vrednosti i boravili su u radijacionim poljima ekstremno visokih intenziteta. O svemu postoje dokazi i dokumentacija", navedeno je u pismu mr Snežane Pavlović, direktorke sektora za radijacionu sigurnost, prenele su "Novosti".

Ovaj posao izvodili su, tvrde inženjeri preduzeća, po nalogu v. d. direktora dr Jagoša Raičevića, prenose "Novosti".

Taj list piše i da o slučaju nije obaveštena ni Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja, koja je nadležna za kontrolu radioaktivnosti, i da su zaposleni u JP NOS "zabrinuti za sopstvena radna mesta i bezbednost, kako svoju, tako i stanovnika Vinče".

"Novosti" citiraju neimenovane radnike, koji kažu da: "U preduzeću vlada potpuni haos, da su smenjeni neki od najboljih stručnjaka, a na njihova mesta dovedeni ljudi koji nemaju dovoljno iskustva na poslovima nuklearne bezbednosti".

Zaposleni u Vinči ispričali su kako se desio prošlonedeljni incident:

"Kolege iz NOS vadile su iz bazena šipke u kojima je ranije bilo nuklearno gorivo. Čim su izvađene iz vode, zračenje je bilo izuzetno veliko. Dozimetristi su tražili da se posao prekine. A onda im je stiglo naređenje da još jednom ponove ceo postupak. Tako su u dva minuta ozračeni više nego što bi, regularno radeći posao, bili ozračeni tokom nekoliko nedelja", prenose izjavu "Novosti".

Ministarstvo prosvete: Nema razloga za paniku

Pomoćnik ministra prosvete Snežana Pajović izjavila je da je tom ministarstvu poznato da je izvršen rutinski eksperiment i da nema razloga za paniku.

Pajovićeva je za TV B92 rekla i da je ministar prosvete Žarko Obradović zatražio izveštaj "o toku eksperimenta, da bi videli da li je ispoštovana procedura o jonizujućem zračenju i nuklearnoj bezbednosti".

"Koliko je nama poznato, postojeće doza zračenja možda su bile povećane u nekoj meri, ali ne preko dozvoljenih doza", rekla je ona .

Pajovićeva je navela i da je "ono što jasno (je da ) to nije incident" i da "nema razloga za paniku".

Dulić: Nisam dobio pismo

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić izjavio je da još nije dobio pismo radnika Nuklearnih objekata Srbije u kome traže intervenciju nadležnih tvrdeći da su ozračeni prošle nedelje.

"Ja lično još nisam dobio to pismo. Sigurno ćemo da reagujemo u skladu s našim nadležnostima, ako se utvrdi da je to tačno", kazao je Dulić novinarima i dodao da je veoma osetljiv prema takvoj vrsti problematike.

On je naglasio da, ako su tvrdnje radnika Nuklearnih objekata tačne, nadležni organi treba da utvrde ko je za to kriv, a oni koji su odgovorni treba da snose adekvatne posledice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: