Studenti FPU okončali štrajk glađu

Studenati Fakulteta primenjenih umetnosti okončali su štrajk glađu pošto su s predstavnicima Ministarstva prosvete i fakulteta postigli dogovor o upisu godine.

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

09:04

Default images

"Ministarstvo prosvete se obavezalo da izmiri dug fakultetu, a uprava FPU obećala da će upisati sve strudente i omogućiti nesmetanu nastavu", rekao je Tanjugu predstavnik studenta Nikola Radeka.

Tehnička puitranja i detaji dogovora biće razrađeni na sutrašnjem sastanku studenata i predstavnika resornog ministarstva i uprave fakulteta.

Studenti zahtevaju školarine za 109 kolega koji imaju 60 bodova i treba da budu oslobođeni plaćanja u celosti. Takođe, traže i da 13 akademaca koji imaju 48 do 59 bodova plate samo polovinu školarine.

Dve studentkinje Fakulteta primenjenih umetnosti, koje od juče s kolegama štrajkuju glađu, kolabirale su ranije danas.

Predstavnik studenata Miloš Kuvekalović potvrdio je da su dve devojke kolabirale. Prema njegovim rečima, jedna je nastavila protest, a druga je kolima Hitne pomoći prebačena u Urgentni centar.

Student prodekan FPU Nemanja Šiljić je novinarima rekao da je noć ispred Ministarstva provelo tridesetak studenata, kao i da je jednoj devojci pozlilo i nju su zbog temperature roditelji odveli kući.

Kako je podvukao, studenti će štrajkovati sve dok ne dobiju rešenje sa datumom kada će biti uplaćena sredstva iz resornog ministarstva i sa pečatom, jer im, kako je naveo, usmene potvrde i uverenja nisu dovoljni.

"Štrajk je radikalizovan jer nema više vremena. Mi smo i ranije dobijali uveravanja da će problem biti rešen do 1. maja", rekao je Šiljić ukazavši da studentima FPU počinje prijava ispita i da je krajnje vreme da nastave sa školovanjem.

Prema njegovim rečima, studenti FPU su jedini koji imaju problem, jer za razliku od studenata drugih fakulteta, veliki broj studenata sa maksimalnih 60 bodova ne može da upiše godinu uz budžetsko finansiranje, a školarina iznosi 200.000 dinara.

Ministarstvo prosvete i nauke, nakon sastanka predstavnika ministarstva, rektorata, dekanata i studenata 11. aprila, preuzelo je obavezu da uplati celu školarinu za studente sa 60 bodova, a za one koji imaju 48 do 59 poena 50 odsto troškova. Prema dogovoru, trebalo je da studenti budu upisani do petka 20. aprila.

Problem je nastao pre dve godine kada je u dogovoru s ministarstvom odlučeno da studenti sa 60 bodova upišu godinu kao budžetski, a oni sa 48 do 59 bodova plate deo školarine.

Na ovom fakultetu to još nije realizovano, jer je veliki broj odličnih studenata, budžetske kvote su male, a fakultet nema novca kojim bi poštovao dogovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: