Dogovor sa paorima, putevi prohodni

Na putnim pravcima u Vojvodini nema više blokada. Posle 08:30 putni pravci, blokirani prethodna dva dana, sada su prohodni.

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

08:08

Default images

Na sedmočasovnom sastanku delegacije dela nezadovoljnih zemljoradnika iz Vojvodine i predstavnika Ministarstva poljoprivrede i trgovine postignut je načelni dogovor da se subvencije u agraru isplaćuju po hektaru, a konkretno rešenje o tome biće usvojeno danas.

Međutim, poljoprivrednici su prošle noći, nakon završetka pregovora, rekli da blokade ostaju.

Reporter B92 koji je na terenu kaže da blokade jesu prestale, kao što je to saopštio i Auto-moto savez, ali napominje da još pored puteva ima parkiranih traktora, čiji vlasnici kažu da su podrška pregovaračima i da će čekati da se stavi konačan potpis na sporazum.

Blokada donekle ima kod Žablja, kao i na mostu preko Tamiša, kod Sente. Kako saznaje B92, svi ostali putevi su prohodni i saobraćaj se odvija nesmetano.

Poljoprivrednici su naglasili da će, ukoliko do potpisa sporazuma dođe, svi traktori biti sklonjeni s puteva.

Predstavnik dela nezadovoljnih zemljoradnika iz Vojvodine Miroslav Ivković je kazao da su paori spremni na kompromis i da će prihvatiti ponuđenih 12.000 dinara po hektaru, umesto 14 000, što su prvobitno zahtevali.

“Mi smo tražili neke tri tačke, četiri uslova. Naravno, mora se razumeti da će u svakim pregovorima doći do popuštanja obe strane i to je kompromis koji će zadovoljiti obe strane, pa tako i ovo. Tih 12.000 i još ovi uslovi o kojima smo razgovarali nadamo se da će zadovoljiti poljoprivrednike”, kaže Ivković.

O postignutom načelnom dogovoru prošle noći pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović kaže da je na višečasovnom sastanku sastanku otvoren put za pronalaženje rešenja koje poštuje prioritete nacionalne poljoprivredne politike.

Milovanović je dodao da se ta politika ogleda u povećanju produktivnosti, rastu obima proizvodnje i broja korisnika državnih podsticaja u agraru.

"Rešenje tekućih problema u domaćem agraru se nazire u kombinovanom premiranju po površini, ali uz obavezu da zemljoradnik mora da zasnuje poljoprivrednu proizvodnju i 'preskoči' određeni minimalan prag produktivnosti", precizirao je Milovanović.

U međuvremenu, pančevačka policija je saslušala trojicu učesnika u protestima poljoprivrednika koji su osumnjičeni za napad na ovlašćeno službeno lice, rekao je Tanjugu načelnik Policijske uprave Pančevo Zvezdan Radojković. Reč je o osobama iz Pančeva, Banatskog Novog Sela i Omoljice, koje su traktorima nasrnule na policijske službenike, pojasnio je Radojković. Radojković je rekao da su oni nakon saslušanja pušteni i da će protiv njih biti podnete krivične prijave.

S druge strane, nekoliko poljoprivrednih udruženja saopštilo je da ovi protesti poljoprivrednika u Vojvodini i delu centralne Srbije ne predstavljaju rešenje problema u finišu kampanje za opšte izbore u Srbiji, već omogućavaju zloupotrebe zlonamernim pojedincima i političkim partijama.

U saopštenju se ističe da "većina afirmisanih i legitimnih udruženja poljoprivrednika nisu organizovala proteste blokade" i dodaje da ambicija učesnika "nije korist poljoprivrednika već obična borba za politički interes".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: