Bajatović o hapšenju zbog Azotare

Dušan Bajatović kaže da hapšenja u Azotari imaju veze sa njim zato što je podneo prijave koje su praktično iste kao i te koje je podneo sindikat te fabrike.

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

00:33

Default images

"Sve ostalo je radio zakon", rekao je Bajatović novinarima posle gostovanja u emisiji Radio-televizije Srbije u kojoj su on i lideri još šest političkih stranaka govorili problemima i perspektivama privrede u našoj zemlji.

Zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja ostetili pančevačku Azotaru za gotovo milijardu dinara 23. aprila je uhapšeno sedam osumnjičenih.
Kako je saopšteno, pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su bivšeg generalnog direktora "Azotare Pančevo" Vujadina Jankovića, člana vlasničkog konzorcijuma i nekadašnjeg načlenika Resora državne bezbednosti Dušana Stupara, bivšu direktorku Centra za kontrolu privatizacije Julijanu Vučković i Čedomira Ivkovića iz "Servo Mihalj inženjeringa", rečeno je Tanjugu u tužilaštvu i policiji.

Uhapšena su i tri projektanta za procenu vrednosti - Jovan Udicki, Jelica Ivković i Milan Cvetićanin, a još se traga za Vitmandisom Kučinkasom i Simonasom Kašusom, koji za sada nisu dostupni pravosudnim organima Srbije.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je Tanjugu da se osumnjičeni terete za zloupotrebe prilikom privatizacije "Azotare" u Pančevu i to deo koji se odnosi na prodaju proizvodnog pogona Karbamid dva.

Osumnjičeni su za izvršenje produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz koga je naneta šteta budžetu Republike Srbije od blizu milijardu dinara, a sebi pribavili protivpravnu imovinski korist od približno 5,4 miliona dinara.

Za to delo preti im kazna do 12 godina zatvora. Sporne radnje osumnjičenih trajale su, kako sumnja tužilaštvo, od 1. avgusta 2006. do 1. januara 2009. godine.

"Azotara" je prodata 2006. za 13,1 milion evra konzorcijumu koji čine litvanske firme "Arvi" i "Saniteks" i beogradski "Univerzal holding", čiji je vlasnik uhapšeni Dušan Stupar.

Iako su novi vlasnici najavljivali da će Azotara postati lider u proizvodnji veštačkih đubriva, vlasnički konzorcijum, sa direktorom Pauliusom Martinenasom na čelu, 2007. je razmontirao pogon "Karbamid 2", najvredniji deo fabrike, i prodao ga ruskoj kompaniji za 32,5 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: