Poljoprivrednici nastavili blokade

Poljoprivrednici danas nastavljaju svoj protest blokadom saobraćajnica u Srbiji. Prema informacijama sa terena, ponovo su blokirani prilazi Pančevu.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 26.04.2012.

07:46

Default images

Poljoprivrednici u Vojvodini pojačali su tokom noći protest i uspeli da blokiraju oba puta iz Pančeva za Beograd. Sinoć je najpre probijena policijska prepreka u blizini mosta na Tamišu, nakon čega su poljoprivrednici traktorima uspeli da blokiraju i sam most.

Nešto pre ponoći, nasipom su došli do novog puta za Beograd i uspeli da blokiraju i taj putni pravac.

Putnici iz Pančeva za Beograd moraju peške da pređu nekoliko kilometara kako bi izašli iz Pančeva i odatle nekim prevozom nastavili za Beograd. Na udaljenosti od oko dva kilometra, ka Beogradu prevoze, pored autobusa, i privatni prevoznici. Podsetimo, protesti poljoprivrednika su juče u Vojvodini i centralnoj Srbiji na više mesta prouzrokovali saobraćajni kolaps.

Kako javlja reporter B92, u ostalim delovima Vojvodine situacija nije tako dramatična kao kod Pančeva, odnosno blokada na putevima ima, ali gradovi nisu blokirani.

Prema informacijama iz AMSS, situacija s blokadama regionalnih i magistralnih puteva u Vojvodini slična je kao i prvog dana blokade, s tim da su poljoprivrednici od jutros neke blokade pojačali.

Još je blokiran put iz Novog Sada ga Irigu kod Čeneja, takođe blokiran je put i ka Bačkoj Palanci, pravac ka Bačkom Petrovcu, put Bečej- Novi Bečej, ali i Žabaljski most, Titelski most i most na Tamišu kod Čente, javlja reporter B92.

Blokada ima i na samom severu Vojvodine, kod granice sa Mađarskom, kod Kanjiže i Subotice. Kako saznajemo, blokirani su svi izlazi na auto-put Subotica - Novi Sad, kao i put ka Kelebiji.

Situacija s blokadama, međutim, iz sata u sat se menja, pa se savetuje vozačima da se, ukoliko kreću na put, o blokadama puteva u Vojvodini informišu u AMSS-u.

Dežurna operaterka u Auto-moto savezu Srbije Vanja Branković izjavila je danas da su na području Vojvodine i u delu centralne Srbije poljoprivrednici blokirali pojedine regionalne puteve.

"Prema podacima Uprave sabraćajne policije MUP-a Srbije, saobraćaj je u prekidu zbog blokade poljoprivrednika na putnom pravcu od Zrenjanina prema Kikindi preko Melenaca i Bašaida i ka Beogradu preko Čente i ka Novom Sadu preko Žablja", navela je Brankovićeva.

Prema njenim rečima, blokiran je i magistralni put Novi Sad-Bačka Palanka kod mesta Gložani i kod Sombora na delu puta kod Silbaša i Maglića kao i deonica puta od Šida ka graničnom prelazu Tovarnik, deo starog puta Sremska Mitrovica-Kuzmin, od Kovačice ka Titelu preko Farkaždina, od Inđije ka Novom Sadu preko Čortanovaca.

Takođe blokiran je i put od Subotice ka Bajmoku, kao i sva uključenja na auto-put i isključenja sa njega iz pravca Subotice, gde se vozila na ovim deonicama propuštaju na svakih sat do sat i po.

Saobraćaj je u prekidu i od Vrbasa ka Srbobranu, od Siriga ka Zmajevu, od Sombora ka Odžacima kod mesta Stapari, od Vršca ka Pančevu i put od Vršča ka Beloj Crkvi, kod mesta Straža.

Blokada je aktuelna i na delu puta od Kraljeva ka Topoli, kod mesta Cerovac.

Oba puta iz Pančeva ka Beogradu su blokirana, jer su poljoprivrednici iz tog mesta i okoline probili noćas policijsku blokadu nedaleko od OMV pumpe na ulazu u Pančevo i traktorima presekli i tu saobraćajnicu ka glavnom gradu.

Poljoprivrednici su juče, nakon manjeg sukoba sa policijom, kod Starog pančevačkog mosta blokirali saobraćaj ka Beogradu i na tom putu.

Putevi od Pančeva ka Kovačici, Kovinu i Vršcu nisu blokirani.

Nezadovoljni poljoprivrednici iz Vojvodine traže da se vrati stari način subvencionisanja proizvodnje od 14.000 dinara po hektaru, da se produži rok za podelu bonova za dizel gorivo do 1. jula i da se primeni Strategija ruralnog razvoja, jer je ona uslov za korišćenje sredstava iz IPA fondova EU.

Inače, u ovom protestu ne učestvuju sva udruženja poljoprivrednika. Deo njih smatra da je protest besmislen sve dok se ne formira nova vlada. Jedan od organizatora protesta Miroslav Ivković za Jutarnji dnevnik Radija B92 je rekao da je ogromna većina zemljoradnika nezadovoljna i da broj podnetih zahteva za subvencije po novom sistemu to dokazuje.

"Takve izjave mogu se slobodno nazvati da su izjave pojedinaca koji nemaju iza sebe organizaciju, ili članstvo. One su formirane ili od strane Ministarstva poljoprivrede, odnosno znamo da su poslušnici i da imaju neke lične interese što tako govore", kaže Ivković.

I predsednica Skupštine i vršilac dužnosti predsednika republike Slavica Đukić Dejanović ima isti argument- da zahtevi poljoprivrednika treba da sačekaju novu vladu. Ona je sinoć pozvala zemljoradnike da prekinu blokadu puteva. A Ministarstvo poljoprivrede je zauzelo stav da se, bez obzira na proteste, sistem subvencionisanja neće promeniti jer je, kako kažu, po zemljoradnike bolji nego prethodni.

Međutim, poljoprivrednici kažu da neće prekinuti štrajk sve dok im se ne ispune zahtevi ili se ne pronađe neko kompromisno rešenje.

"Blokade se održavaju 24 časa, totalne blokade, osim hitnih slučajeva i prioritetnih službi koje smo i juče propuštali. Naravno, propuštamo decu, trudnice, starce i bolesna lica, kao i svakog ko ima stvarni razlog. Totalne blokade moraju se raditi jer ministar poljoprivrede ne želi da razgovara sa nama, ne želi da čuje naše predloge i čvrsto stoji na tome da je jedino njegova odluka prihvatljiva", kaže Ivković.

Petrović: Nemoguća promena politike

Mapa blokada AMSS u 11 sati
Ministar poljoprivede i trgovine Dušan Petrović izjavio je da u ovom trenutku nije moguće promeniti tekuću agrarnu politiku, jer bi to značilo stavljanje van snage svih uredbi i vraćanje već podeljenih subvencija.

Petrović je ukazao na to da bi ispunjenje zahteva dela nezadovoljnih zemljoradnika iz Vojvodine značilo da vlasnici 250.000 gazdinstava, koji su već koristili regres za gorivo, moraju da vrate taj novac.

Isti slučaj bi bio i sa 170.000 gazdinstava kojima je do juče isplaćeno dve milijarde dinara, na ime avansa za prolećnu setvu, kazao je Petrović novinarima u Palati Srbije.

Ministar je istakao "da nije moguće prihvatiti ni predlog o uvođenju dva paralelna sistema subvencionisanja, po površini i količini, jer su oni nespojivi, a mogućnosti zloupotrebe u takvoj situaciji bile bi nesavladive".

On je ukazao i da bi u tom slučaju trebalo duplo više novca za subvencije i to prema procenama - 35 milijardi dinara. On je podsetio da je prošle godine za davanje po hektaru bilo izdvojeno ukupno 15 milijardi dinara, a sad je, za davanje po količini proizvedene robe, izdvojeno 12 milijardi dinara, plus 10 milijardi za regresirano gorivo.

Petrović je izrazio žaljenje što se deo nezadovoljnih poljoprivrednika odlučio da pokaže nezadovoljstvo blokadom puteva, jer ugrožavaju prava ostalih građana i onemogućavaju ih da koriste javne saobraćajnice i obavljaju svoje poslove.

Na pitanje novinara da li će poljoprivrednici biti prisilno uklonjeni, Petrović je istakao da se policija kao i pravosudni organi bave svojim dužnostima i obavezama, te da nije kompetentan o tome da govori.

Ministarstvo nije lična svojima ministra

Član Organizacionog odbora protesta poljoprivrednika Miroslav Ivković izjavio je da je broj blokada na putevima u Srbiji drugog dana protesta povećan i da je najveći problem u Pančevu, "koje je čitavo blokirano".

"Ministarstvo poljoprivrede se ponaša kao da se ništa ne dešava. Zbog toga smo od jutros pojačali blokade samo zbog jednog čoveka i njegovog arogantnog stava prema našim zahtevima", rekao je on agenciji Beta.

Ivković je ocenio da Ministarstvo poljoprivrede Srbije nije u ličnom vlasništvu Dušana Petrovića, već je on tu zbog poljoprivrede i poljoprivrednika.

Protesti osuđeni na (ne)uspeh

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže za Radio B92 da ovakvi protesti, koji se održavaju pred same izbore, nemaju po pravilu velike efekte.

Prema njegovim rečima, najbolje efekte imaju oni protesti koji se organizuju na samom početku izborne kampanje, jer onda Vlada i ima prostora da povuče neki propagandni potez.

“Ovako, kada dolaze pred same izbore, kada Vlada ima vrlo ograničene kapacitete i mogućnosti da nešto uradi, osim da stvar prolongira na sledeću vladu, oni nemaju veliki efekat, već pokazuju snagu političkih stranaka i organizacija koje podržavaju te proteste, a s druge strane pregovarački potencijal skupine koja protestuje i koja najavljuje da ima snagu da utiče na izbornu odluku”, ocenjuje on.

Zahtevi zdravstvenih radnika i poljoprivrednika, koji štrajkuju devet dana pred izbore, nemaju velike šanse, jer je Vlada poput tehničke, tj. samo otaljava posao do izbora sledeće vlade, dodaje Stojiljković.

Međutim, on kaže da treba naglasiti da štrajkova u privatnom sektoru gotovo da nema i da štrajkuju još jedino poljoprivrednici i zaposleni u javnom sektoru. Oni, kako objašnjava Stojiljković, pokušavaju da poboljšaju svoj položaj, dok su svi ostali odavno “na kolenima”.

S druge strane, pored penzionera, poljoprivrednici su veliki “izborni” agregat glasova, zbog čega se “političari šetaju po štalama i pokazuju rano povrće”, zaključuje profesor Fakulteta političkih nauka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

148 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: