I Drakulić u istrazi o Azotari

Biznismen Zoran Drakulić hteo je da kupi Azotaru i o tome je razgovarao sa Dušanom Stuparom, osumnjičenim za malverzacije u tom preduzeću, saznaje Blic.

Izvor: Blic

Sreda, 25.04.2012.

22:05

Default images

"Drakulić je tokom 2006. i 2009. godine pokušavao da kupi Azotaru od sada osumnjičenih Litvanaca. Stupali su u kontakt sa Agencijom za privatizaciju i sve je rađeno sa Dušanom Stuparom, koji je tada bio suvlasnik pančevačke fabrike. Planirano je da se uzme izjava od Drakulića u vezi tih navoda", kaže izvor Blica blizak istrazi.

Iz Drakulićevog preduzeća "Point grupa" demantovali su da su hteli da kupe Azotaru.

"Nikada nisam hteo da kupimo Azotaru u Pančevu", rekao je kratko Drakulić.

Njegova saradnica i direktorka u "Point grupi" Gordana Vitomirov tvrdi takođe da ova kompanija nije poslovala sa uhapšenim Stuparom.

"Mi nismo poslovali sa Dušanom Stuparom i Azotarom u vreme dok je on bio direktor", kaže ona za "Blic".

Savet za borbu protiv korupcije, ali i nadležna tužilaštva ispitivala su jedan posao između Azotare i Drakulićevog preduzeća "YU point" u vezi kupovine pšenice.

Prema tim podacima, u koje je "Blic" imao uvid, Azotara je 2009. kupila 75.000 tona žita po ceni od 12 dinara po kilogramu. Istu tu količinu godinu dana kasnije je prodala Drakulićevom preduzeću po ceni od 8,66 dinara po kilogramu, iako je u tom trenutku tržišna cena bila 10,80 dinara bez PDV-a. U ovom poslu kupovine i prodaje pšenice Azotara je izgubila oko 248 miliona dinara.

Podsetimo, prekjuče su uhapšeni Dušan Stupar, član skupštine Azotare, Vujadin Janković, direktor ovog preduzeća, Julijana Vučković iz Agencije za privatizaciju, Čedomir Ivković, direktor zrenjaninskog preduzeća "Servo Mihalj inženjering", Jovan Udicki i Jelica Ivković, vodeći projektanti, i Milan Cvetićanin, saradnik procene, dok su Litvanci Vidmantis Kučinkas, generalni direktor Azotare, i Simonas Kašus, zamenik direktora, u bekstvu. Osumnjičeni se terete da su oštetili državu za oko 8,3 miliona evra i pribavili protivpravnu imovinsku korist od 5,4 miliona evra.

"Agencija za privatizaciju i njeni zaposleni su u konkretnom slučaju privatizacije HIP Azotara Pančevo i kontrole izvršenja ugovornih obaveza postupali zakonito", saopštila je Agencijia.

U krivičnoj prijavi Julijana Vučković se tereti da je kao direktor Centra za kontrolu u Agenciji za privatizaciju bila upoznata sa dopisima dva sindikata "Nezavisnost" i "Samostalnost" u kojima upozoravaju na nezakonitu prodaju pogona "Karbamid 2", ali da "nije naložila sprovođenje vanredne kontrole, niti je pokrenula postupak za raskid ugovora".

Nikolić: Bajatović sve organizovao

Lider SNS Tomislav Nikolić odbacio je tvrdnje radikala da naprednjaci koriste bez nadoknade prostorije koje im je ustupio Dušan Stupar, uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja u pančevačkoj Azotari.

Prema njegovim rečima, zakup tih prostorija naprednjaaci redovno plaćaju. Nikolić smatra da bi, sudeći po onome što prenose mediji, izgleda "pre trebalo hapsiti neke druge ljude".

"Ja mislim da je Dušan Bajatović organizovao ovo hapšenje da sam ne bi bio uhapšen", rekao je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: