EU donira osam miliona evra Srbiji

U Beogradu će biti potpisan Memorandum o razumevanju povodom donacije EU od osam miliona evra za 29 gradova i opština, saopštila je Delegacija EU u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.04.2012.

08:09

Default images

Gradovi i opštine, koji su se kvalifikovali za učešće u projektu podrške razvoju lokalne samouprave u Srbiji, moći će da računaju na pomoć stučnjaka za finansije i administraciju, čiji će angažman biti finansiran iz donacije EU.

Pomoć će dobiti Beograd, ali pojedinačno beogradske opštine Lazarevac, Zemun i Zvezdara, Sokobanja, Senta, Vranje, Kula, Aranđelovac, Aleksinac, Malo Crniće... Oni će se, kako piše u saopštenju, pridužiti već postojećoj mreži koju čini 77 gradova i opština u Srbiji, a koji su od 2010. obuhvaćeni projektom EU - "Dobra uprava, planiranje i pružanje usluga".

Na konkurs se prijavilo više od stotinu gradova i opština, a samo je 29 ispunilo kriterijume za pristup projektu koje je postavila EU u saradnji sa MInistarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Stalnom konferencijom gradova i opština.

I sam konkurs, kako je ocenjeno, pokazuje da je lokalnoj samoupravi u Srbiji potrebna pomoć i podrška, kao i stručna poduka u velikom broju oblasti vezanih za dobro upravljanje.

U okviru programa podrške, koji će trajati do početka sledeće godine, lokalne samouprave će, zavisno od potreba, dobiti ekspertsku pomoć u izradi budžeta, srednjoročnih planova razvoja, komunikaciji sa stranim investitorima...

Stučnjaci koje će kroz projekat angažovati EU pomoći će im i u pripremanju i planiranju kapitalnih investicionih projekata, a odgovoriće i na zahteve opština koje su izrazile potrebu za obukama radi ubrzavanja procedure izdavanja građevinskih dozvola i stručnom pomoći u reorganizaciji registarskih službi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: