Dostojanstvom protiv Brejvika

Zbog mirne atmosfere u Norveškoj tokom suđenja ekstremisti Andersu Brejviku, koji je priznao da je ubio 77 ljudi, strani izveštači začuđeni, navodi “Skaj”.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2012.

13:48

Default images

Britanska kuća piše da građani zemlje u kojoj se posle nezapamćenog masakra održava “suđenje veka” i dalje istrajavaju u “pomalo samokažnjavajućim” nastojanjima da izbegnu bilo kakva osvetnička osećanja prema nemilosrdnom ubici.

Iako svetski mediji iz dana u dan izveštavaju o suđenju i objavljuju detalje iz šokantnih svedočenja Andersa Brejvika, u Norveškoj se suđenje prati sa sve manje pažnje, a još sredinom prošle nedelje su najtiražniji listovi sklonili Brejvika sa svojih naslovnih strana.

Norvežani dostojanstveno održavaju sećanje na žrtve, od kojih su većina tinejdžeri, i u miru svakodnevno ostavljaju cveće ispred zgrade suda u Oslu, a od početka suđenja nije zabeležen ni najmanji incident.

“To je norveški način. Mi moramo da prođemo kroz ovo iskustvo što dostojanstvenije. Kada bi ljudi vrištali i vikali, onda bi ovo bio cirkus, a ne suđenje. Mi ne želimo da ovo bude cirkus”, izjavio je Trond Henri Blatman, čiji je 17-godišnji sin ubijen na ostrvu Utoja.

On je dodao da su porodice žrtava proživljavale veoma teške trenutke slušajući Brejvikova svedočenja u sudnici, da su plakali, ali da su pustili ubicu da govori do kraja.

“Mislim da svi imaju poriv da vrisnu, pa čak i njegovi advokati. Ali pitanje je: da li bi to pomoglo? Samo bi mu dalo više publiciteta”, rekao je Blatman.

Profesor socijalne antropologije na Univerzitetu u Oslu Tomas Hajland Eriksen rekao je da na ovaj način Norvežani iskazuju otpor prema Brejviku i svemu što je on učinio i što zagovara.

“Oni tretiraju suđenje dostojanstveno, uz mnogo poštovanja. Tako zastupaju vrednosti koje su temelj njihovog nacionalnog identiteta. Kada sam u jednoj izjavi nazvao Brejvika malim debeljuškastim čovekom, mnogi su mi se javili i rekli mi da ne bi trebalo da komentarišem njegov izgled, jer je i on nečije dete”, rekao je Eriksen.

Suđenje Brejviku, koji je priznao da je izvršio ubistva, ali je odbio da prihvati krivicu, nastavljeno je danas njegovim svedočenjem o masakru u Utoji. On je izjavio da mu je žao što su u eksploziji bombe stradali "nevini prolaznici koji nemaju veze sa politikom", ali nije želeo da se izvini zbog žrtava u omladinskom kampu Laburističke partije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: