Pala holandska vlada

Holandski premijer ponudio ostavku, nakon što je lider desničarske Partije slobode Gret Vilders povukao podršku manjinskoj vladi Marka Ruta, javlja Rojters.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 23.04.2012.

12:06

Default images

Nakon najave Vildersa da povlači podršku manjinskoj vladi, održan je krizni sastanak kabineta premijera Ruta.

Vilders, koji je poznat po evroskeptičnim stavovima, odlučio je da vladi uskrati podršku zbog mera štednje koje su najavljene kako bi se smanjio deficit u budžetu u skladu sa zahtevima Evropske unije, javljaju agencije.

Desničarska vlada premijera Marka Ruta, posle povlačenja Vildersa, više nema većinu u holandskom parlamentu, tako da će holandski premijer danas podneti ostavku i kraljici Beatris.

Vlada je ušla u krizu kada je Vildersova Stranka za slobodu (PVV) odbila da pregovara o uštedama od 16 milijardi evra iz budžeta, da bi se smanjio holandski budžetski deficit koji je 2011. iznosio 4,7 odsto, znatno više od granice koju propisuje evrozona od tri odsto.

Vilders je rekao da neće prihvatiti zahteve za mere štednje potrebne da bi se deficit sveo na ograničenje Evropske unije. Njegova stranka nije bila u sastavu vladajuće koalicije ali joj je osiguravala većinu u parlamentu.

Ruteova manjinska vlada formirana je posle prevremenih izbora organizovanih u februaru 2010. posle pada vlade Jana Ptera Balkendeja
zbog neslaganja unutar vladajuće koalicije levog centra o produženju holandske vojne misije u Avganistanu.

Nakon ostavke holandskog premijera otvara se put za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, krajem ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: