Brejvik trenirao da "ugasi emocije"

Anders Brejvik, kome se sudi za ubistvo 77 osoba u Norveškoj, počeo je danas svedočenje izjavom da bi "pod normalnim okolnostima bio sasvim prijatna osoba".

Izvor: Tanjug

Petak, 20.04.2012.

10:07

Default images

U sudu u Oslu počeo je peti, verovatno najteži dan suđenja masovnom ubici, s obzirom na to da će optuženi opisati detalje masakra na ostrvu Utoja prošle godine.

Televizijama je zabranjen direktan prenos Brejvikovog svedočenja, a brojni dnevni listovi su danas prvi put od početka "suđenja veka" osvanuli na kioscima bez Brejvikovog lica na naslovnim stranama.

"Ja sam u normalnim okolnostima sasvim prijatna osoba", rekao je Brejvik, dodajući da je proveo godine u nastojanju da otkloni i ugasi emocije putem meditacije i treninga.

Brejvik, koji se i danas suzdržao od desničarskog salutiranja prilikom ulaska u sudnicu, priznao je da su njegovi postupci bili "varvarski i grozni", i rekao je da je morao da radi na svojoj psihi da bi mogao da uradi tako nešto.

"Morate da odaberete taktiku i strategiju dehumanizovanja neprijatelja, odnosno onih koje smatram legitimnim metama", kazao je Brejvik, prenosi AFP.

Atmosfera u sudnici je teška, a glavni sudija Venke Elizabet Arncen rekla je preživelima i članovima porodica ubijenih da mogu da napuste sudnicu kad god budu osetili potrebu da to učine.

Brejvik je rekao da je saznanja o tome kako da izvrši masovna ubistva i podmeće bombe crpeo sa interneta, proučavajući napade Al Kaide i drugih terorističkih organizacija.

On je izjavio da je proučavao bombaške napade na Svetski trgovinski centar u Njujorku 1993. godine i posebno u Oklahomi 1995. godine.

"Proučavao sam svaku od tih akcija, šta su uradili pogrešno, a šta dobro", rekao je on, navodi AP.

Brejviku (33) se pred sudom u Oslu sudi zbog toga što je 22. jula prošle godine aktivirao bombu ispred zgrade vlade u Oslu i ubio osam, a ranio više od 200 ljudi, a potom na obližnjem ostrvu Utoji iz automatskog oružja ubio još 69 ljudi, uglavnom tinejdžera.

Optuženi je priznao da je izvršio ubistva, ali je negirao krivicu i pozvao se na "samoodbranu". On sebe vidi kao "viteza" koji se bori da zaštiti Norvežane od "muslimanske invazije" do koje je dovela imigraciona politika laburističke vlade.

Desničarski ekstremista juče je detaljno opisao kako je aktivirao bombu ispred sedišta vlade dovevši mnoge u sudnici do suza. On je izjavio da je planirao da ubije čitavu norvešku vladu, da žali što nije ubio svih 569 ljud na ostrvu Utoja, kao i da je razmišljao o odrubljivanju glave i postavljanju tog snimka na Internet, po uzoru na Al Kaidu.

Njegov advokat Gir Lipestad je na kraju jučerašnjeg dana najavio da bi današnji dan mogao biti najteži, budući da se optuženi sprema da detaljno opiše kako je ubijao tinejdžere na ostrvu Utoja.

Suđenje Brejviku bi moglo da traje 10 nedelja. Ukoliko bude proglašen uračunljivim, mogao bi da bude osuđen na 21 godinu zatvora i ta kazna bi se potom mogla produžavati na neograničeno vreme.

Ako stručnjaci, međutim, zaključe da je mentalno bolestan, mogao bi biti zatvoren u psihijatrijsku ustanovu do kraja života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: