"Žao mi je što ih nisam sve ubio"

Na četvrtom danu saslušanja Anders Brejvik kaže da je planirao tri bombaška napada, na vladinu četvrt, sedište Laburističke partije i kraljevsku palatu.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2012.

10:14

Default images

"Trebalo je da budu tri automobila bombe, a potom akcija vatrenim oružjem", kazao je Brejvik četvrtog dana suđenja u Oslu, prenose svetske agencije.

Norveški desničarski ekstremista priznao je da je 22. jula prošle godine aktivirao automobil bombu ispred sedišta vlade u Oslu, a potom otvorio vatru na učesnike skupa omladine Laburističke partije.

Andres Bering Brejvik izjavio je da je planirao da ubije čitavu norvešku vladu, da žali što nije ubio sve na ostrvu Utoja, kao i da je razmišljao o odrubljivanju glave i postavljanju tog snimka na Internet, po uzoru na Al Kaidu.

"Cilj napada na zgradu vlade... bio je da se ubije čitava norveška vlada, uključujući premijera (Jensa Stoltenberga)... i svi u zgradi", izjavio je Brejvik (33), četvrtog dana suđenja, prenele su agencije.

Među potencijalnim metama bili su vladina četvrt, sedište Laburističke partije i kraljevska palata, ali ne i sama kraljevska porodica, kazao je on i dodao da je razmišljao i o napadu na parlament, dnevnik "Aftenposten", konferenciju novinara i kongres laburista, javio je Bi-Bi-Si.

"Nisam nameravao da se predam pre nego što sprovedem u delo plan. To je bila samoubilačka misija, a verovatnoća da ću preživeti bila je jednaka nuli", dodao je on.

Brejvik je kazao i da je za napad na kongres laburista nabavio "biološko oružje", ali da je odustao od toga da ga upotrebi jer "nije imao podršku".

Posle eksplozije bombe ispred zgrade vlade, Brejvik je, obučen u policijsku uniformu, bez ikakvih problema stigao na Utoju, gde je bilo ukupno 569 ljudi, među kojima je trebalo da bude i bivša premijerka Gro Harlem Bruntland.

Masakr na ostrvu je počinio iz automatske puške i pištolja, kojima je dao nazive po likovima iz norveške mitologije.

Brejvik je kazao da je nameravao da snimi sebe kako odrubljuje glavu bivšoj premijerki Norveške Harlem Bruntland, koja je bila na Utoji, i da na snimku pročita poruku.

Govoreći o napadu na Utoji, Brejvik (33) je izrazio žaljenje što nije pobio sve na ostrvu i dodao da je razmatrao ideju o odrubljivanju glave, po uzoru na Al Kaidu, navela je britanska štampa.

"Odrubljivanje glave? To je strategija Al Kaide i predstavlja pre svega psihološko oružje", rekao je on, istakavši da je taj metod u prošlosti korišćen i u Evropi.

U dva napada ubijeno je 77 ljudi. Brejvik je rekao i da je planirao da postavi dve bombe teške po jednu tonu, dok je za treću, čija je težina trebalo da bude 500 kilograma, imao nekoliko mogućnosti.

"Razmišljao sam o palati u okruženju u kojem kraljevska porodica ne bi bila povređena. Većina nacionalista i konzervativaca podržavaju monarhiju, uključujući mene", kazao je Brejvik.

Brejvik je objasnio da je odustao od postavljanja više bombi, pošto je pravljenje eksplozivne naprave bilo "mnogo teže" nego što je mislio.

Brejvik danas nije salutirao, na zahtev svojih advokata. Brejvik (33), koji je prethodna tri dana dizao pesnicu čim bi mu skinuli lisice, uzdržao se danas od takvog pozdrava, posle kritika porodica žrtava i razgovora sa advokatima.

Tužilac je počeo ispitivanje o Brejvikovom članstvu u Masonima 2006. Brejvik je rekao da im se pridružio pošto je to „bila hrišćanska organizacija koja je štitila svoje članove“.

Tužilac je pitao Brejvika za njegovu „opsednutost“ igricom WOW (World of Warcraft), koju je igrao godinu dana po 16 sati dnevno, kako on kaže.

"Neki vole da putuju po svetu, neki igraju golf. Ja sam igrao WOW. To nema veze sa mojim napadima“, kaže Brejvik.

Tužilac je pokušao da opiše Brejvika kao samotnjaka bez prijatelja.

"Vidim šta pokušavate, želite da me ismevate. Ali ja sam želeo da se pripremim za napade“, kaže Brejvik.

Brejvik je pričao i o samom napadu na zgradu vlade u Oslu. Kaže da se pripremao za više scenarija i da je provodio dosta vremena vežbajući pucanje u steljani.

Brejvik (33) je priznao da nije verovao da će preživeti bombaški napad ispred sedišta vlade u Oslu, kada je ubio osam ljudi, kao i da je očekivao da će se sukobiti s policijom kada je iz glavnog grada krenuo ka kampu mladih laburista na ostrvu Utoji, gde je ubio 69 ljudi. Na putu ga, međutim, niko nije zaustavio.

On je rekao da je počeo da planira te napade još 2006. godine i da je bio uveren da će to biti "samoubilačka akcija", jer je izračunao da ima manje od pet odsto šanse da preživi. "Nasilje je sredstvo za ostvarenje cilja", kazao je Brejvik i dodao da je prethodno bezuspešno probao "i druga sredstva", ali da su "konzervativni nacionalisti" cenzurisali norvešku i evropsku štampu, preneo je BBC.

Prema njegovim rečima, automatskoj pušci i pištolju koje je koristio u napadu na Utoji dao je nazive po likovima iz norveške mitologije.

Navodeći da je želeo da spase Norvešku i Evropu od multikulturalizma, Brejvik je rekao da su meta njegovog napada bile levičarske političke snage koje su, kako je naveo, izdale zemlju otvorivši je za imigrante.

Optuženi je juče izjavio da, za njega, postoje samo dva moguća ishoda suđenja: oslobađanje ili smrtna kazna, ali je priznao da nijedan od ta dva ishoda nije realan.

Brejvik je juče rekao da se 2001. godine u Liberiji sastao sa "militantnim nacionalistom" iz Srbije, a norveški i francuski mediji su spekulisali da je reč o Miloradu Ulemeku Legiji.

Optuženi je objasnio da su prošlogodišnji napadi koje je izveo u Norveškoj bili inspirisani "srpskim nacionalistima", a ne nacistima.

Na pitanje šta ga je navelo da krene putem radikalizacije, on je kazao da je bombardovanje Srbije bilo "kap koja je prelila čašu".

Brejvik je upozorio i da su još dve ćelije spremne da izvrše napade u Norveškoj.

Ukoliko bude proglašen psihički zdravim, Brejvik bi mogao da bude osuđen na 21 godinu zatvora i ta kazna bi se potom mogla produžavati na neograničeno vreme.

Ako stručnjaci, međutim, zaključe da je mentalno bolestan, mogao bi biti zatvoren u psihijatrijsku ustanovu, možda i doživotno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: