Klintonova: Poslednja šansa Asadu

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton zapretila je da će SAD pojačati pritisak na sirijsku vladu ako se u Siriji ne okonča nasilje.

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2012.

22:31

Default images

"Sada smo na veoma važnoj prekretnici. Ili ćemo uspeti u naporima da posmatrači prošire zonu bez sukoba, ili će Asad propustiti poslednju šansu pre nego će biti razmotrene nove mere", rekla je Klintonova na konferenciji za novinare u Briselu gde učestvuje na sastanku ministara zemalja NATO .

On je kazala da će SAD nastaviti pritisak na sirijskog predsednika Bašara Al Asada, i da je sa predstavnicima drugih zemalja razgovarala o mogućnosti uvođenja oštrijih sankcija protiv sirijskog režima.

Sirijska vojska danas je nastavila bombardovanje pobunjeničke četvrti grada Homsa i drugih uporišta sirijskh pobunjenika tokom kojeg je poginulo 14 ljudi.

Jedan zvaničnik Stejt departmenta saopštio je danas da će Hilari Klinton u četvrtak u Parizu učestvovati na skupu o Siriji.

Prema rečima izvora iz Vlade Francuske, ministar spoljnih poslova Alen Žipe pozvao je više šefova diplomatija na taj sastanak radi "održavanja pritiska" na sirijski režim.

Šest dana pošto je postignut dogovor o prekidu vatre u Siriji, diplomate UN su ocenile da još nisu ispunjeni uslovi za sprovođenje misije međunarodnih posmatrača.

Savet bezbednosti UN je u subotu jednoglasno doneo odluku o slanju posmatrača u Siriju, koji bi trebalo da nadgledaju primirje između sirijske vlasti i pobunjenika.

Šest članova tima UN doputovalo je u Damask u nedelju veče, a očekuje se da će još 250 stići narednih dana.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun treba da Savet bezbednosti UN obavesti o tome da li su ispunjeni uslovi za dolazak posmatrača.

Ambasadorka SAD pri UN Suzan Rajs je juče izjavila da će misija posmatrača biti pod znakom pitanja ukoliko se nasilje nastavi.

Prema podacima sirijske organizacije za zaštitu ljudskih prava OSDH, od marta prošle godine, kada je počela pobuna protiv Bašara Al Asada i njegove vlade, u Siriji je poginulo više od 11.100 ljudi, uglavnom civila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: