Vojnici SAD pozirali ispred leševa

"Los Anđeles tajms" objavio fotografije na kojima vojnici SAD u Avganistanu poziraju ispred leševa i sa delovima tela rasnesenog talibanskog bombaša samoubice.

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2012.

17:26

Default images

To je, kako ocenjuju mediji, novi u nizu moralnih udaraca za vlasti u Vašingtonu.

Vrhovni američki vojni i civilni zvaničnici osudili su fotografije, a postupak vojnika su nazvali odvratnim i ocenili da sramoti žrtve koje su podnele stotine hiljada Amerikanaca služeći u Avganistanu.

Na jednoj od fotografija koje je objavio "Los Anđeles tajms" vide se pripadnici 82. padobranske divizije kako sa pripadnicima avganistanske policije poziraju sa otkinutim nogama bombaša samoubice.

List je naveo da je isti vod, nekoliko meseci kasnije, otišao da istraži incident u kojem su navodno talibanski pobunjenici slučajno digli sebe u vazduh. Tom prilikom, vojnici su se ponovo fotografisali ispred leševa.

Prema pisanju lista, ukupno 18 slika snimljenih u razmaku od nekolikom meseci 2010. meseci, poslao je neimenovani bivši pripadnik te divizije.

On je naveo da to čini kako bi skrenuo pažnju na urušavanje liderstva i discipline u vojsci i na opasnost koju to nosi za vojnike.

Američka vojska pokrenula je krivičnu istragu, piše "Los Anđeles tajms".

Bela kuća razočarana i odlukom da se fotografije objave

Bela kuća danas je oštro osudila američke vojnike koji su pozirali pored tela avganistanskih pobunjenika i izrazila "razočaranje" odlukom američkog dnevnika "Los Anđeles Tajms" da te fotografije objavi.

"Ponašanje koje se vidi na tim fotografijama je za svaku osudu i ni u kojem slučaju nije u skladu sa kriterijumima koji obavezuju američke vojnike", rekao je portparol Bele kuće, Džej Karni.

On je obećao pokretanje istrage i rekao da će vojnici odgovarati.

Karni je kazao i da su američke vlasti "veoma razočarane" odlukom "Los Anđeles Tajmsa" da objavi fotografije na kojima se mogu videti takve scene.

Predsednik SAD Barak Obama zatražio je da se pokrene istraga o ovom slučaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: