"Trudnica bila adekvatno zbrinuta"

Trudnici Nataliji Arsić iz Ribara, koja je 13. aprila umrla u 5. mesecu trudnoće, pružena adekvatna zdravstvena zaštita u bolnici u Jagodini, tvrdi rukovodstvo.

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.04.2012.

17:20

Default images

"Pružena joj je zdravstvena zaštita po savremenim medicinskim doktrinama i protokolima za lečenje, na sekundarnom nivou, uz sve raspoložive resurse", rekao je na konferenciji za medije u ovoj ustanovi direktor Opšte bolnice Darko Miletić.

"Pacijentkinja je najbrže moguće, uz medicinsku pratnju, upućena na tercijalni nivo lečenja (KBC) koji ima uslove za njeno daljnje zbrinjavanje", rekao je on.

Miletić je izneo sve detalje iz medicinske dokumentacije Arsićeve, počev od prvog javljanja pacijentkinje 6. aprila u 15.35 sati u Službu ginekologije i akušerstva "samo zbog bolova u trbuhu - slabine desno".

"Nakon detaljnog pregleda lekar je otpušta kući uz simpotomatsku terapiju i savet da ukoliko bolovi ne prestanu, da se ponovo javi, i ona se javila u 17.45 zbog pojačanih bolova", rekao je Miletić, uz napomenu da je pacijentkinja negirala bilo kakve druge tegobe.

Ginekološkim ultrazvučnim pregledom utvrđen je normalan nalaz za trudnoću starosti pet meseci.

"Uveče dolazi do naglog pogoršanja i gubitka svesti u vidu epileptičnog napada, u trenutku napada bili su prisutni dežurni ginekolog i anesteziolog", rekao je Miletić.

Prema njegovim rečima, odmah je ordinirana odgovarajuća terapija, nakon koje dolazi do prekida napada, a u međuvremenu je pozvan dežurni neurolog.

Sa pacijentkinjom je uspostavljen kontakt i ona je negirala epileptične napade i bilo kakve povrede glave i glavobolju.

Pre ponoći, kako je rečeno, dolazi do naglog pogoršanja opšteg stanja, simptomi ukaziju na unutrašnje moždano krvarenje i data joj je odgovarajuća terapija.

Konzilijum ustanove doneo je odluku da se Arsićeva hitno uputi u KBC u Kragujevcu radi dalje dijagnostike i lečenja.

"Nakon prijema u reanimacionu ambulantu urađene su gasne analize iz arterijske krvi, čiji su rezultati bili u granicama normalne vrednosti", istakao je Miletić i napomenuo da su pacijentkinju odmah po prijemu pregledali dežurni neurolog, ginekolog i anesteziolog.

Arsićeva je umrla 13. aprila u Kliničko-bolničkom centru Kragujevac, a njena beba u trbuhu dva dana pre.

Njena rodbina podnela je juče krivičnu prijavu protiv dežurnih ginekologa Vladana Radojevića i Radmile Urošević "zbog nesavesnog lečenja i nemara".

Policijska uprava u Jagodini saopštila je juče po podne da je na osnovu te krivične prijave "u saradnji sa tužilaštvom, počela utvrđivanje svih činjenica i okolnosti pod kojim je umrla Natalija".

Rodbina Arsićeve je za sutra u 15.30 sati najavila novi protest ispred bolnice i obraćanje ministru zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: