Počelo suđenje za "pljačku veka"

Suđenje za "pljačku veka" počelo je pred Višim sudom. Grupa, sa Urošem Petrovićem na čelu, optužena je da je u dve pljačke u Beogradu otela skoro milion evra.

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2012.

12:57

Default images

Ova kriminalna grupa je 10. marta 2011. godine u Ustaničkoj ulici otela 83 miliona dinara od radnika obezbeđenja firme Sekuritas servis.

Toj grupi od 12 članova sudi se i za pljačku iste firme godinu dana ranije, kada su na parkingu iza TC "Piramida" u Novom Beogradu opljačkali kombi, iz kog su odneli oko 23 miliona dinara.

Vest da je 10. marta prošle godine, kao po holivudskom scenariju, oružana grupa razbojnika otela skoro 800.000 evra, odjeknula je Srbijom. Oni su u širem centru Beograda pod rotacionim svetlima presreli kombi s novcem Univerzal banke, puškama razbili prozore automobila i noseći fantomke i pancire naterali radnike obezbeđenja preduzeća "Sekuritas" da im predaju oružje.

Nakon što su uzeli novac, velikom brzinom su pobegli, da bi nedaleko odatle spalili automobile. Suđenje grupi optuženoj za tu, ali i sličnu pljačku iz januara 2010. kada su razbojnici opljačkali prostorije "Sekuritasa" i uzeli oko 200. 000 evra, počelo je pred Specijalnim sudom.

"Danas su dvojica okrivljenih dali svoje iskaze, vrlo iscrpno, detaljno, negirajući izvršenje krivičnih dela, dajući vrlo precizne alibije, argumentaciju u smisli da nisu mogli biti u isto vreme na dva različita mesta", kaže Dragoslav Ognjanović, branilac Uroša Petrovića i Petra Obradovića.

Dvanaest ljudi, od kojih je jedan u bekstvu, optuženo je za pljačku kombija, dok je od te grupe, njih osam optuženo za pljačku iz 2010.

Jedan od optuženih, Novica Elek, detaljno je pred sudom detaljno govorio o tome kako je dan pre hapšenja, ispred svoje kuće pronašao jednu svesku, za koju tvrdi da je najverovatnije pripadala nekom od inspektora drugog odeljenja beogradske policije.

Kako kaže, u njoj su nadvedena kodna imena tri policijske akcije - Etna, Aurelios i Feniks. Ova poslednja odnosi se upravo na "pljačku veka". Kako je rekao, on je pod pritiskom policije tu svesku morao da vrati, ali je prethodno napravio kopiju koju je dostavio sudu.

"Video sam da se pominju imena još nekih ljudi koje znam, ali se na to nisam obazirao. Sutradan su me uhapsili sa ženom i bratom. Ucenjivali su me da im vratim svesku i kako bi zauzvrat pustili ženu i brata", rekao je Elek.

On je kazao da je po svesku, koju je sakrio u motoru, poslao brata, koji ju je fotokopirao i sačuvao kopiju, a original vratio policiji. Tu fotokopiju danas je priložio sudu.

Negirajući da je učestvovao u pljački u Ustaničkoj, Elek je takođe naveo da je tog dana 10. marta 2011. bio u restoranu "Koleba" u Surčinu, gde je ugovarao posao za kupovinu svinja mangulica, i da se tamo zadržao do 15 sati.

Napomenuo je da je u isto vreme u tom lokalu bio i predsednik opštine Surčin Vojislav Janašević sa delegacijom iz Hrvatske i privredne komore i dostavio sudu fotografije kojima potkrepljuje te navode. Iz restorana je, kako je naveo, otišao kući, a uveče opet u više kafana.

"Ja sam emotivno uništen i rastrojen. Kategorički negiram da imam bilo kakve veze sa izvršenjem krivičnih dela", rekao je Elek negirajući i učešće u pljački 18. januara 2010. godine na parkingu iza Tržnog centra "Piramida" u Novom Beogradu , kada je od radnika obezbeđenja iste firme "Sekuritas servis" oteto oko 23 miliona dinara.

Tog dana je, kako je naveo, slavio godišnjicu braka i ceo dan bio sa porodicom i gostima.

Prvooptuženi Uroš Petrović, koji je uhapšen prošle nedelje, nije se izjasnio o optužnici, jer mu je tek uručena, pa će to učiniti 25. aprila, za kada je zakazan nastavak suđenja.

Prvooptuženi Bogdan Restović, kao i ostali optuženi koji su danas izneli odbrane, takođe su negirali učešće u pljačkama.

Protiv Petrovića, Nenada Kurila i još šestorice osumnjičenih prošle sedmice je pokrenuta istraga pred Višim sudom u Beogradu i za druga razbojništva i pljačke po Srbiji.

Na optuženičkoj klupi se, osim Petrovića, Kurila, Eleka i Restovića, nalaze i Milan Mrvić, Ivan Jurek, Miloš Marković, Petar Obradović, Boris Polić, Nenad Grčić i Senad Denaija. Optuženi Aleksandar Bulajić je još u bekstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: