Centar za socijalni rad u štrajku

Beogradski centar za socijalni rad već 15 dana je u štrajku. Zaposleni zahtevaju smanjenje obima posla i bolje uslove za rad.

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2012.

16:26

Default images

I dok se tokom štrajka odvija minimum procesa rada, oni koji moraju da prođu kroz gradski centar za socijalni rad gube i ono malo što imaju.

Ugrožena deca, stari, siromašni, žrtve zlostavljanja ili zanemarivanja, roditelji koji se razvode ili pokušavaju da usvoje dete njihovi su korisnici. Gradski centar za socijalni rad ima 84.000 korisnika, a prema odluci nadležnih u gradu, treba da preuzme još 65.000 korisnika komunalnih usluga. I socijalnim slučajevima i komunalnim subvencijama treba da se bavi ukupno 550 zaposlenih.

"Gde god se pomene S, da budem ironična - od socijalne zaštite, socijalne potrebe, socijalno ugroženi, sve se stavlja u Centar za socijalni rad. Mi imamo i lica bez identiteta i bez prijave prebivališta, a sada ćemo dobiti i uslovno osuđena lica. Nama je uvedeno 24-časovno radno vreme, pa dežuramo sa policijom 24 časa. Jednostavno se povećava broj usluga i od Republike i od Grada, a da niko savesno ne razmišlja da li taj broj ljudi, koji je u stalnom opadanju, može kvalitetno da obavi sve te poslove", kaže Lela Marković iz Sindikata gradskog Centra za socijalni rad "Nezavisnost". Od rešenja neophodnih za ročišta do overavanja privremenih mera kojima se regulišu susreti sa detetom tokom razvoda Centar ima ulogu staratelja. Štrajk za zaposlene znači obustavu posla, ali za roditelje koji viđaju svoju decu jednom nedeljno to je gubljenje dragocenog vremena.

Udruženje razvedenih i rastavljenih očeva i očeva samostalnih staratelja "Tata" predlaže akciju "Doživi razvod", odnosno tromesečni boravak na Zlatiboru isključivo jednog roditelja sa svojom decom.

"Za ta tri meseca drugi roditelj neće moći da viđa svoju decu, neće imati nikakvu mogućnost da stupi u kontakt ni telefonom sa njima. Ukoliko se pojavi slučajno tamo, biće brutalno izbačen od strane obezbeđenja. Ukoliko u toku ova tri meseca požele da prekinu ugovor, učesnici će snositi troškove. Ukoliko izdrže tri meseca, udruženje Tata će platiti sve troškove. Po isteku, tom roditelju koji nije video svoju decu tri meseca biće omogućeno pred kamerama da kaže kako se oseća", objašnjava Dejan Višekruna iz udruženja "Tata".

Uprkos tome što je štrajk gradskog Centra za socijalni rad ušao u treću nedelju, gradski sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić nije našao vremena da odgovori na pitanja B92. U centru tvrde da će, dok se ne dođe do rešenja, nastaviti da primaju isključivo hitne i neodložne slučajeve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: