Brejvik: Uradio bih to ponovo

Anders Bering Brejvik, koji je ubio 77 ljudi u Norveškoj, započeo je svoju odbranu čitanjem pisane izjave drugog dana suđenja i rekao da bi "sve učinio ponovo".

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 17.04.2012.

09:26

Default images

"Ovde sam kao predstavnik evropskog i norveškog otpora", rekao je Brejvik, na početku šokantnog izlaganja u sudnici u Oslu.

Brejvik ima pet dana da objasni monstruozni zločin i zašto je 2011. aktivirao bombu ispred sedišta vlade u Oslu i usmrtio osam ljudi, a zatim na ostrvu Utoja u omladinskom kampu Laburističke partije ubio 69 ljudi, mahom tinejdžera.

Brejvik je prvog dana suđenja rekao da priznaje da je izvršio ubistva, ali da ne prihvata krivicu, jer smatra da je sve učinio "u samoodbrani, braneći Norvešku od muslimana i multikulturalizma".

"Izveo sam najspektakularniji i najsofisticiraniji napad u Evropi još od Drugog svetskog rata. Učinio bih sve to ponovo. Moj čin je baziran na dobru, a ne na zlu i sve sam uradio da zaštitim živote. Ja sam revolucionar, oni koji me nazivaju zlim, nisu me razumeli", rekao je Brejvik, koji je, kao i juče, po ulasku sudnicu u Oslu uputio desničarski pozdrav, pošto su mu uklonjene lisice.

Brejvik je na početku uznemirujućeg izlaganja, koje nije direktno prenošeno, rekao da mu nije potrebno pet dana, već samo jedan sat da sve objasni. Između ostalog je dodao da je "ublažio retoriku" i izjavio da se zbog uvođenja multikulturalizma oseća kao "građanin drugog reda".

"Sarkozi, Merkelova i Kameron su priznali da multikulturalizam ne funkcioniše", rekao je Brejvik.

Brejvik je izjavio da su za njega "Japan i Južna Koreja ideal", posle čega je nekoliko puta upozoren da skrati izlaganje i preskoči delove koji se ne tiču Norveške. On je rekao da to nije moguće, jer je "dokument već skratio sa 20 na 13 strana".

Na kraju, rekao je da je "sve radio u interesu svoje zemlje" i da zato ne može da prihvati krivičnu odgovornost, a zatim je zatražio da bude oslobođen.

Kako piše izveštač BBC-ja, on je svoje stavove izneo potpuno mirno, ledenog lica.

BBC dodaje da će šokantni navodi čoveka koga mediji zovu "norveški monstrum" biti ključni u proceni da li je on uračunljiv. On je ranije izrazio želju da bude kažnjen zatvorom, a ne smeštanjem u psihijatrijsku ustanovu.

Brejvik je nakon toga odgovarao na pitanja tužilaca i između ostalog je rekao da je imao normalno detinjstvo, da je u mladosti njegov najbolji prijatelj bio musliman, kao i da je verovao da "neće ostati živ nakon napada".

"Svestan sam da sam naneo puno bola ljudima, ali je moj čin bio neophodan", rekao je Brejvik, koji je izjavio da je nameravao da umesto na ostrvu Utoja napadne nacionalnu konferenciju novinara u Norveškoj.

U trenutku koji izveštači sa lica mesta opisiju posebno jezivim Brejvik je izjavio da smatra da njegove žrtve "nisu nevine".

On je dodao i da se "obrazovao na Vikipediji", kao i da je "mnogo naučio od Al Kaide, najuspešnije militantne organizacije na svetu".

Izuzeće člana sudskog veća zbog komentara na Fejsbuku

Ranije, Brejvikovo izlaganje je odloženo za tridesetak minuta jer je zatraženo i usvojeno izuzeće jednog člana sudskog veća, zbog toga što je prošle godine na Fejsbuku napisao da bi Brejvika trebalo osuditi na smrtnu kaznu.

Tomas Indrebe, jedan od troje građana u petočlanom veću, priznao je da je to uradio, a nakon što su se obe strane saglasile da bi trebalo da bude izuzet, njegovo mesto je popunila zamena.

Pored dvoje profesionalaca, u veću sedi i troje sudija porotnika, običnih građana. U Norveškoj ne postoji smrtna kazna.

Nakon odluke, Brejvik je započeo čitanje dokumenta o čijim detaljima njegov advokat Gejr Lipestad ranije nije želeo da govori. On je izjavio samo da je važno da Brejvik objasni svoje postupke, što je, kako je kazao, i njegovo pravo, iako porodice žrtava strahuju da će svedočenje iskoristiti za izlaganje svojih ekstremističkih ideja.

"Svesni smo strahovanja porodica svih žrtava, ali ovo je zaista važno. On ima prava da objasni zašto je to uradio, to je osnovno pravo po norveškom zakonu i to je takođe osnovno ljudsko pravo", rekao je Lipestad.

Brejvikov tim odbrane već je upozorio da će mnoge Norvežane njegovo svedočenje uznemiriti, jer svi očekuju da će, umesto pokajanja, izraziti žaljenje što nije ubio više ljudi.

On je prvog dana suđenja gotovo sat, koliko su tužioci iznosili detalje o njegovom stravičnom zločinu, bio potpuno miran i ledenog lica je slušao, ali je zaplakao kada je emitovan 12-minutni video-snimak, sažetak njegovog manifesta na 1.500 strana, koji je objavio na dan ubistava 22. jula.

Lipestad je kasnije rekao da je njegov klijent zaplakao verovatno zbog toga što smatra da su njegovi napadi bili "okrutni, ali neophodni" kako bi se Evropa spasla.

Delovi suđenja prenose se na norveškoj televiziji, ali sud neće dozvoliti da se emituje Brejvikovo svedočenje, niti izlaganja njegovih svedoka.

Očekuje se da će suđenje trajati 10 nedelja, a jedno od glavnih pitanja je Brejvikovo mentalno stanje.

Ukoliko sud odluči da je mentalno sposoban da krivično odgovara, preti mu zatvorska kazna u trajanju od 21 godine, koja može da bude produžena tako da iza rešetaka provede čitav život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: