Makedonija: Ubistva organizovana

Makedonska ministarka Gordana Jankulovska kaže da je petostruko ubistvo u blizini Skoplja organizovano, a da su žrtve slučajno izabrane.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 17.04.2012.

11:14

Default images

Četvorica mladića i 45-godišnji muškarac ubijeni su prošle nedelje u u blizini skopskog sela Smiljkovci.

“Istraga ide u dobrom pravcu, manji deo podataka već je obrađen, a za potpunu obradu potrebno je nekoliko dana kako bi izašli sa konkretnijom informacijom", rekla je ona.

Jankulovska je dodala da su, prema svemu sudeći, izvršioci petostrukog ubistva bili profesionalci, što se zaključuje na osnovu činjenice da je većina njihovih metaka pogodila tela ubijenih.

Policija ima ozbiljne informacije koje bi mogle da znače brže rešavanje petostrukog ubistva, saopštila je ona i navela da rekla da policija ne isključuje ni jedan motiv.

Ona nije htela da precizira da li je stigla nekakva informacija iz policija i službi susednih zemalja.

Prema njenim rečima, ubice su bile dobro obučene za upotrebu oružja, ali su ostavile tragove koji se sada proveravaju i analiziraju.

Ministarka je kazala da još nisu završeni razgovori sa članovima porodice žrtava, zbog njihovog zdravstvenog stanja, jer su u šoku i pod stresom, pa nisu u mogućnosti da daju svoj iskaz.

Jankulovska je informisala da se 40-tak gradjana javilo na telefonsku liniju 199, specijalno otvorenu za informacije koje bi pomogle u rešavanju petostrukog ubistva koje se dogodilo prošlog četvrtak uveče, kod veštačkog jezera u selo Smiljkovci u blizini Skoplja.

Neke informacije su pomogle da se potvrde pretpostavke policije i istrage da je auto "opel omega" tamnocrvene boje, za koji se veruje da je povezan sa ubistvima, bio u tom delu grada, a neke da je vidjen i u drugim delovima Skoplja, ali, kako kažu iz policije, ta vremena se ne uklapaju sa vremenom kada su izvršena ubistva.

Jankulovska je još jednom uputila apel gradjanima da svako ko ima bilo kakvu informaciju da se javi na telefon 199.

MUP je novinare informisao da je u jučerašnjim nasilnim protestima protiv zločina, privedeno 14 osoba i protiv njih će u toku dana biti podnete prijave.

Povredjena su trojica policajaca, pretučeno troje gradjana i povredjen jedan televizijski snimatelj.

U toku današnjeg dana nisu registrovani narušavanja javnog reda i mira.

U medjuvremenu, Osnovni sud u Skoplju saopštio je da je preuzeo sve potrebne mere za rasčišćavanje ubistva, i da do ovog trenutka do njih nisu stigli pismeni navodi i mišljenja veštaka.
Centar Skoplja u ponedeljak uveèe (Foto: Beta)
Biljana Janevska sa Instituta za sudsku medicinu izjavila je da je kod ubistva Aleksandra Naćovskog, Cvetanča Acevskog, Kirila Tričkovskog, Filipa Slavkovskog i Borčeta Stefkovskog upotrebljeno oružje velike probojne moći, a da je razlog smrti kod svih oštećenje vitalnih organa, prenose lokalni mediji.

Ubice su koristile vozilo sa lažnim registarskim oznakama i još nije poznato da li je automobil ukraden da bi bio upotrebljen u ubistvima ili ga je grupa koristila za svoje potrebe, piše skopski list "Dnevnik".

Policija veruje da će automobil "opel omega" tamnocrvene boje, za koji se tvrdi da je bio na mestu događaja u skopskom selu Smiljkovci, pomoći pronalaženju ubica. Spekuliše se da su ubice možda i pobegle iz Makedonije.

Makedonska policija je zbog ovog slučaja, koji je potresao celu zemlju, formirala operativni štab i do sada saslušala više od sto osoba. MUP nije saopštio kakva je operativna saznanja dobio od policija susednih država, sa kojima sarađuje.

U Skoplju su se juče po podne i uveče okupili građani kako bi iskazali svoj protest zbog petostrukog ubistva. Po podne su se sukobili policija i huligani, jer im policija nije dozvolila da pređu most "Goce Delčev" i upute se ka Bit pazaru, mestu nastanjenom uglavnom pripadnicima albanske zajednice.

Uveče je održan još jedan protest ispred zgrade Vlade, gde su zapaljene sveće za petoricu ubijenih građana Makedonije. Međutim, i taj protest pretvoren je u nacionalističko i huligansko divljanje po gradu.

U saopštenju makedonskog MUP-a navodi se da su protesti nastavljeni povicima i bacanjem kamenica i tvrdih predmeta ka objektu Vlade, pri čemu su polomljena tri-četiri stakla.

Veća grupa oštetila je vozilo "krajsler" vlasništvo MUP-a. Lakše su povređena dva policijska službenika, dok su tri lica prijavila da su fizički napadnuta iz za sada nepoznatih razloga, navodi se u saopštenju MUP-a.

Članovi navijačkih grupa više makedonskih klubova, pored uzvikivanja antialbanskih parola, u centru grada su zapalili i jedan kontejner. Policija je mirno pratila njihovo divljanje i nije upotrebila silu, javljaju mediji.

Privedeno je 10 ljudi, od kojih petoro maloletnika, zbog izazivanja nereda za vreme popodnevnih protesta ispred zgrade makedonske vlade i u centru Skoplja.

MUP navodi da preduzima intenzivne mere kako bi sprečio nasilje. U centru Skoplja raspoređeni su policajci i policijska vozila. Policijske snage su raspoređene i u Staroj skopskoj čaršiji i u blizini spomenika Skender bega.

Nekoliko novinarskih ekipa je prijavilo da su njihovi novinari i snimatelji pogođeni kamenicama dok su bili na zadatku.

U Sabornom hramu Sveti Kliment Ohridski u Skoplju sinoć je održan i molitveni skup u organizaciji nevladinih organizacija.

Dan ranije ad hok inicijativa građanskih i mirovnih aktivista "Zajedno za mir" organizovala je na Kamenom mostu u Skoplju konferenciju za medije i pozvala na mir, prestanak spekulacija, te zatražila od vlasti da počnu da hapse one koji šire mržnju i prave tenzije u Makedoniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: