Zašto kasni obnova Narodnog muzeja?

Temeljna rekonstrukcija Narodnog muzeja trebalo je da počne ovog meseca, ali ipak nije.

Izvor: B92

Petak, 13.04.2012.

18:36

Default images

Ovoga puta početak radova je odložen jer se još uvek traži adekvatan prostor za iseljenje eksponata i zaposlenih.

Radovi će trajati oko tri godine, a kada će početi još niko od zvaničnika ne zna.

Samo iseljenje 400 hiljada predmeta iz muzeja i svih zaposlenih u privremeni objekat trajaće najmanje 2 meseca, modernizacija infrastrukture i adaptacija ovog objekta najmanje 2 godine, a još 6 meseci vraćanje stalne postavke u prostorije muzeja. To je skoro tri godine, a građani Srbije još od 2003. godine ne mogu da posete stalnu postavku muzeja.

Predmeti koji prikazuju kulturnu baštinu Srbije, još neko vreme će biti zatvoreni, do početka selidbe.

"Naravno da im ne pogoduje produžetak čekanja i uslovi u kojima se čuvaju, ali restauratori se trude da se stanje ne pogorša", kaže Tatjana Cvjetičanin iz Narodnog muzeja.

Pet ministara kulture se promenilo od 2003. godine a rekonstrukcija opet kasni.

Od 11 zaposlenih u sektoru za zaštitu kultrunog nasleđa samo jedna osoba je ovlašćena da razgovara sa novinarima o rekonstrikciji Narodnog muzeja a ona nije bila raspoložena da daje izjave.

Narodni muzej kroz izložbe i gostovanja u inostranim muzejima prikazuje bogatstvo svoje zbirke. Međutim, nije prijatno što u matičnoj zemlji to nije moguće.

Kao rešenje problema za Narodni muzej pominjala se i izgradnja nove zgrade. Kao poslednja ideja koja je stigla pre par dana od Borisa Tadića je i mogućnost da muzej bude vraćen u zgradu u kojoj je bio pre Drugo svetskog rata, a to je današnja zgrada Predsedništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: