Đilas: Nema rasizma u Resniku

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predstavnici građana Resnika dogovorili su se da u to naselje bude doseljeno 20 romskih porodica iz okoline Belvila.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 13.04.2012.

08:29

Default images

Dogovoreno je i da meštani obustave proteste zbog dolaska tih ljudi.

On je rekao da se iskreno raduje postignutom dogovoru, koji pokazuje da građani tog dela Beograda nisu rasisti i da je neprimereno ponašanje bilo ponašanje huligana, a ne pravih Resničana.

Đilas je, u izjavi Tanjugu, istakao da je siguran da će sugrađani Romi biti prihvaćeni kao dobre komšije, a da od njih očekuje da poštuju red i pravila koja u Beogradu važe za sve.

"Zajednička radna grupa koju će formirati grad i predstavnici građana omogućiće da, radeći zajedno, rešimo najurgentnije probleme i poboljšamo uslove života svih građana Resnika, pre svega onih najmladih", kazao je gradonačelnik.

Drugih 10 romskih porodica biće preseljeno u već postojeće romsko naselje u blizini Resnika. Građani Resnika navode da su zadovoni ovim dogovorom, ali da će večeras biti donesena odluka o nastavku protesta zbog preseljavanja Roma iz okoline Belvila u njihov kraj.
Foto: Tanjug
Milutin Jovanović, predstavnik grupe građana iz Resnika, nije hteo da govori o detaljima, ali je naveo da ih je gradonačelnik "razumeo u potpunosti" i da se nada "da će rešenje biti povoljno".

Predstavnik grupe građana je rekao da im je gradonačelnik objasnio da u saopštenju izdatom nakon incidentata - kada je rekao da su neredi rasno motivisani - nije mislio na grupu koja je mirno protestovala, već one koji su izazvali incidente i napali policajace.

U Resniku su 7. aprila izbili nemiri zbog najavljenog preseljenja Roma iz nehigijenskog naselja kod "Belvila" na Novom Beogradu u taj deo grada.

U četvrtak uveče je za osam osumnjičenih od 14 osumnjičenih zbog nereda i izazivanja nacionalne mržnje prema Romima u beogradskom određen pritvor, saznaje B92.

Oni su osumnjičeni da su 8. aprila u Resniku izazvali rasnu netrpeljivost usled čega je došlo do nereda i nasilja. Tog dana oni su pokušali da dodju do mesta gde su postavljeni kontejneri namenjeni za život raseljenih romskih porodica, kako bi kontejnere uništili. Osumnjičeni se terete da su pokušali da onemoguće službena lica u vršenju dužnosti, kao i da su napali policajce i tom prilikom im naneli lake telesne povrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: