Romi se boje selidbe u Resnik

Romi koji treba da se presela iz nehigijenskog naselja kod Belvila u Resnik kažu da se ne boje svojih komšija već huligana, pišu dnevne novine 24 sata.

Izvor: B92

Petak, 13.04.2012.

07:39

Default images

Mišljenja stanara nehigijenskog naselja o raseljavanju su podeljena.

Dok neki priželjkuju da baš oni budu među 20 porodica koje će dobiti normalnije uslove za život, drugi su skeptični i plaše se da će biti “dočekani na nož”.

"Živim u baraci sama sa troje male dece koju izdržavam od socijalne pomoći i onih sirovina koje nabavim i preprodam. Ako nas presele u Resnik, imaćemo struju, vodu i normalnije uslove za život, ali se plašim jer sam čula da ljudi odande neće da nas prihvate", kaže za Živanka Mitrović.

Od 250 romskih porodica u ovom naselju, rečeno je da će prednost u raseljavanju imaju oni sa prijavljenim prebivalištem u Beogradu, ali se još ne zna koje su to tačno porodice. Uslovi u kojima trenutno žive su nepodnošljivi. Sklepane kuće od dasaka i kartona, u kojima je preko zime jako hladno, a s obzirom da su uglavnom višečlane porodice, u njima nema ni dovoljno mesta za spavanje. Vodu dovlače sa obližnje česme, a struje ima tek u po nekoj baraci. Uglavnom preživljavaju zahvaljujući novcu prikupljenom prodajom sekundarnih sirovina.

U naselju je trenutno i oko 40 porodica poreklom sa juga Srbije i Kosova, a još ne znaju šta će biti sa njima kada bude počeo da se sređuje deo na kojem su oni naseljeni.

"Ići ćemo gde nas budu poslali, ali se na Kosovo nećemo vratiti. Imam četvoro dece i svi idu u školu. Ako budemo preseljeni u Resnik, deca će nastaviti školovanje, a ja bih radio bilo koji posao, samo da prehranim porodicu", ispričao je Ramadani Afri.

Gradonačelnik Dragan Đilas izjavio je da nije bilo potreba za protestima meštana Resnika i da 20 porodica, odnosno 40 odraslih osoba i njihova deca ne mogu nikoga da ugroze.

"Siguran sam da će deca koja će tamo doći ići normalno u škole, a za njihove roditelje ćemo naći posao", istakao je Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: