Zbog ambasade SAD 15 pritvorenih

Više javno tužilaštvo predložilo je određivanje pritvora za svih 15 osoba zbog paljenja ambasade SAD u Beogradu februara 2008. Pritvorena i dva maloletnika.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 12.04.2012.

15:42

Default images

Kao razlog za određivanje pritvora se navodi to što postoji opasnost da bi osumnjičeni boraveći na slobodi mogli da utiču na svedoke.

Takođe, kao razlog se navodi i ranija osuđivanost osumnjičenih, i to za krivična dela sa elementima nasilja, kao i da su krivična dela za koja se terete izvršena u grupi, pa postoji mogućnost da se ponovi krivično delo. Takođe, za krivično delo - teško delo protiv opšte sigurnosti propisana je kazna više od 10 godina zatvora.

Zahtevom su obuhvaćeni - Dejan Vučković iz Beograda, Đorđe Tomin iz Novog Sada, Nikola Kosanović iz Novog Sada, Dušan Sedlar iz Novog Sada, Aleksandar Erceg iz Novog Sada, Filip Backović iz Novog Sada, Dragan Marinkov iz Pančeva, Mladen Nebrigić iz Pančeva, Marko Novitović iz Novog Sada, Draženko Nikolić iz Inđije, Milan Dubočanin iz Beograda i Milan Tomas iz Pančeva.

Za dva maloletna lica osumnjičena za teško delo protiv opšte sigurnosti i za jedno maloletno lice koje se tereti za nasilno ponašanje postupci su odvojeni. Vučković, Tomin, Kosanović, Sedlar, Erceg, Backović, Marinkov, Nebrigić, Novitović i Tomas se terete za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti.
Oni su osumnjičeni da su 21. februara 2008. godine, po završetku javnog skupa pod nazivom "Kosovo je Srbija", zajedno sa većom grupom NN osoba, gađali kamenicama, bakljama i drugim predmetima ambasadu SAD, razbijajući prozore i vrata, tako da su se od ubačenih baklji zapalile prostorije ambasade. Potom su osumnjičeni otišli do ambasade Hrvatske i tamo su takođe gađali kamenicama, bakljama i drugim predmetima i zgradu ove ambasade, a nakon toga su otišli do ambasade Nemačke, koja je isto oštećena tog dana.

Takođe, osumnjičeni Draženko Nikolić i Milan Dubočanin se terete za krivično delo nasilničko ponašanje. Nikolić se tereti, osim za kamenovanje zgrade ambasade SAD, i za to što je pokušao da nasilno metalnom polugom (zaštitnik za stabla-sadnice) provali u zgradu ambasade SAD. Njega je u tom pokušaju sprečila policija, a događaj je zabeležen i na snimku.

Osumnjičeni Dubočanin se tereti da je 21. februara, sa većom grupom, došao do ambasade Turske, nakon čega je kamenicama, ciglama, bakljama i drugim predmetima gađao ambasadu, zatim se popeo do stub ispred ambasade, iščupao bezbednosnu kameru i bacio je na ulicu. Zatim ga je policija sprečila da uništava tuđu imovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: