6 uhapšenih zbog paljenja ambasade

Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su za sada šest osoba osumnjičenih za paljenje ambasade SAD u Beogradu 21. februara 2008, nakon mitinga "Kosovo je Srbija".

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 10.04.2012.

15:24

Default images

Pet osumnjičenih osoba uhapšeno je u Novom Sadu, a jedna u Beogradu.

Kriminalistička policija u Novom Sadu privela je Đorđa T, Aleksandra E, Nikolu K, Dušana S. i Filipa B, svi između 23 i 33 godine starosti. Oni su, kako saznaje nedeljnik "Vreme", policijskim vozilima upućeni u Beograd.

Pojedini osumnjičeni Novosađani vezuju se za navijačku grupu "Firma".

Prema saznanjima B92, akcija hapšenja osumnjičenih za napade i paljenje stranih ambasada sinhronizovano se sprovodi na nekoliko lokacija u Beogradu, Novom Sadu i Inđiji, po naređenju Višeg tužilaštva.

Republička tužiteljka Zagorka Dolovac potvrdila je ranije da je u toku hapšenje 14 osoba osumnjičenih za paljenje američke ambasade u Beogradu 2008. godine

"Akcija je u toku i očekujem da će narednih dana sva lica biti privedena i da će protiv njih biti pokretnuti krivični postupci", rekla je Dolovčeva.

Ona je navela da je radna grupa tužilaštva formirana pre dve godine, da je obavljen veliki broj razgovora sa osobama koje su imale informacije o neredima, kao i i sa stranim ambasadama koje su imali snimke. Grupa koja je sada privedena su neposredni učesnici i svi su poznati policiji kao huligani.

"Postoje neposredni počinioci, postoje neki koji su odgovorni za ono što se desilo. Vidite da je napravljen prvi korak, postepeno se ide dalje i ovo nije kraj", rekla je tužiteljka Dolovac za B92.

Kako se spekuliše, u nekoliko gradova u Srbiji hapse fudbalske navijače.

Tužiteljka Dolovac je precizirala da je više od godinu dana tužilaštvo pribavljalo dokaze, među kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu, na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda. Kako je navela, među njima ima i huligana poznatih po incidentima na sportskim manifestacijama.

Prošlog leta, beogradska štampa je, pozivajući se na policijske izvore, spekulisala da je policija identifikovala 50 huligana koji su 21. februara 2008. napali zgrade ambasada u centru Beograda. Tada se navodilo da je reč uglavnom o pripadnicima navijačkih grupa "Partizana" i "Crvene zvezde".

Pre godinu dana počelo je pred Višim sudom u Beogradu ponovljeno suđenje protiv jedne osobe optužene za paljenje Američke ambasade. Reč je o Milanu Živanoviću, koji je tada drugi put negirao da je učestvovao u paljenju ambasade, ali je priznao da je tog 21. feburara 2008. godine sa zgrade ambasade skinuo američku i stavio zastavu Srbije.

Živanoviću, koji se brani sa slobode, na teret se stavlja krivično delo protiv opšte sigurnosti, jer je, prema optužnici, sa više nepoznatih lica izazvao požar u ambasadi SAD i doveo u opasnost život ljudi.

U paljenju ambasade SAD nastradao je Zoran Vujović (20) iz Novog Sada, rodom sa Kosova.

Ambasada SAD pozdravila hapšenje

Američka ambasada u Beogradu pozdravila je hapšenje odgovornih za napad na zgradu ambasade 2008, ističući da je važno da se kazne ne samo počinioci, već i nalogodavci i oni koji su napad podržali.

"To je jedan od naših glavnih prioriteta, kao što je istakla direktorka (američke Agencije za borbu protiv narkotika) DEA Mišel Leonhart tokom nedavnih susreta sa istaknutim srpskim zvaničnicima", navedeno je u pisanoj izjavi.

"Važno je da se pravnim putem gone ne samo oni koji su učestvovali u samom napadu, već i oni u vlasti koji su naredili ili na drugi način podržali ovo nečuveno kršenje domaćeg i međunarodnog zakona", ističe se u izjavi iz američke ambasade.

Američka ambasada navodi da duboko ceni podršku koju su tokom istrage pokazale srpske vlasti, "uključujući predsedništvo, ministra pravde, glavnog tužioca i policiju", sa kojima je ostvarena bliska saradnja.

"Radujemo se nastavku naše bliske saradnje po ovom pitanju sa vladom Srbije i lokalnim policijskim vlastima", navodi se u izjavi.

"Moglo je ranije da dođe do hapšenja"

Kriminolozi Dobrivoje Radovanović i Zlatko Nikolić pozdravili su početak hapšenja osumnjičenih za paljenje ambasade SAD u Beogradu, ali i ocenili da je do toga moglo i ranije da dođe.

Radovanović i Nikolić smatraju i da do hapšenja osumnjičenih nije došlo u prethodnom periodu zbog, kako kažu, veza između huliganskih navijačkih grupa i pojedinih stranaka.

Radovanović je rekao da je bilo poznato da su među onima koji su zapalitli ambasadu SAD navijačke huliganske grupe "koje su u službi pojedinih političkih partija".

"Da su navijači, to se znalo odavno, pošto su te huliganske navijačke grupe u službi pojedinih političkih partija", rekao je Radovanović.

On smatra da se sa hapšenjima čekalo do sada "zato što iznad toga stoje dve političke partije", ne navodeći precizno na koje stranke misli.

"A kod nas postoji neformalni dogovor da se političke partije kod nas međusobno ne diraju. Sada, u vreme izbora, taj dogovor, očigledno, ne važi, ili je poništen, pa je onda počelo hapšenje", rekao je on.

Nikolić je kazao da je siguran da su podaci (o onima koji su zapalili ambasadu SAD) postojali još odmah iza tih događanja "i da nije moralo ni da se čeka, ni da se tek sada konstatuje da su to navijačke ili parapolitičke grupe".

"Između navijačkih i parapolitičkih grupa, u poslednje vreme, čak možemo da stavimo znak jednakosti, zato što ih eksploatišu i polukriminalni i kriminalni, i neki politički svet", rekao je on.

Nikolić smatra i da "krivica nije uvek samo na navijačima i parapolitičkim grupama, nego na organizatorima i onima koji su ih plaćali".

"Nemoguće je da se u nekoliko navrata dešava da jedna ista grupa huligana bude na svakom mitingu, ma kojim povodom da je organizovan, ako je makar i delimično usmeren prema interesima nekih od zapadnih zemalja, a da se uvek završava rušenjem Beograda i paljenjem", rekao je on.

Prema njegovim rečima, napad na ambasadu SAD je bio jasno usmeren, imali smo i žrtvu "i čudi me da neko nije imao, ili naredbu, ili petlju da to rasvetli".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: