U Siriji danas 101 osoba ubijena

Širom Sirije danas je ubijena 101 osoba, jedan dan uoči sutrašnjeg planiranog primirja, saopštila je sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.04.2012.

21:10

Default images

Od tog broja, 19 je pripadnika sirijskih snaga bezbednosti predsednika Bašara al-Asada i osam pobunjenika, dok su ostali civili, saopštila je ta organizacija.

Ranije danas, sirijski aktivisti su saopštili da je sirijska armija bombardovala mesto Al-Latman, u centralnoj provinciji Hama, i tom prilikom poginulo je 30 ljudi, uglavnom žena i dece.

Oni su rekli da je među poginulima u Al-Latmanu, koji se nalazi severozapadno od grada Hama, 17-oro dece i osam žena, navodi Rojters.

Prema informacijama aktivista, u napadu vojske na isto mesto pre dva dana poginulo je 40 ljudi.
Skoro 180 ljudi, uglavnom civila, ubijeno je tokom vikenda, uoči sutrašnjeg roka za prekid vatre i povlačenje snaga režima iz gradova, u skladu sa mirovnim planom specijalnog izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana.

Prema tom planu, potpuni prekid sukoba treba da se uspostavi 48 sati nakon toga, odnosno u četvrtak.

Međutim, primirje je dovedeno u pitanje nakon što je Damask saopštio da će svoj deo dogovora ispoštovati ako prvo pobunjenici daju pisane garancije da će prestati sa sukobima, što je pobunjenička vojska odbacila.

Podaci o broju žrtava u Siriji, koje svakodnevno iznose opozicioni aktivisti, ne mogu nezavisno da se provere jer je novinarima zabranjen pristup.

Prema podacima UN, u nasilnom gušenju antirežimskih protesta u Siriji, koji su počeli u martu prošle godine, ubijeno je više od 9.000 ljudi, dok sirijske vlasti tvrde da je u nasilju ubijeno 2.500 vojnika i policajaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: